Kerime Nadir’in romanlarında aşk - Yeşilyurt, Pınar (My University, 2013)
Popüler edebiyatın önemli kadın yazarlarından olan Kerime Nadir, 1940’lı yıllarla 70’li yıllar arasında çok okunan, defalarca baskı yapan romanlar kaleme almıştır. Kerime Nadir’in romanlarında “aşk” en önemli temadır. İrili ufaklı yaklaşık kırk romanı yayımlanmış olan yazar, birkaçı dışında eserlerinde aşk konusunu daima önde tutmuştur. Dehşet Gecesi, Bir Çatı Altında gibi bazı romanlarında aşk dışında konulara yer vermiş olsa da onun popüler bir yazar olarak geniş okur kitlesi tarafından tanınmasını sağlayan eserleri aşk romanlarıdır: Hıçkırık, Son Hıçkırık, Sonbahar, Samanyolu, Aşk Hasreti, Ormandan Yapraklar, Posta Güvercini, Aşk Bekliyor, Aşka Tövbe, Gümüşselvi… Kerime Nadir’in romanlarındaki aşkın kadın ve erkek karakterlerin bireysel dünyalarındaki karşılığını ve dolayısıyla yazarın aşk algısını tespit etmeye çalıştık. Kırka yakın roman içinden genel kurguyu temsilen on sekiz romanı incelememize aldık. Romanlardaki aşk algısını, aşkın başlangıç ve seyir aşamalarını ve vuslatla ilişkisini sırasıyla inceledik. Çalışmamıza konu edilen romanların geniş özetlerini son bölüme ekledik. Kerime Nadir, aşk, acı, kavuşma, ayrılık

Kerime Nadir, who is among the important women writers of the modern turkish litterature, is the author of novels which have been widely read in 70’s and which have been published many times.“Love” is the most prominent theme in Kerime Nadir’s novels.The famous author has written about fourty novels of different size most of which treat of this theme. Altough Kerime Nadir has also worked on topics other than love, its her love novels –such as Dehşet Gecesi (The Horror Night) and Bir Çatı Altında (Under the Same Roof)- which made her known by the grand public: Hıçkırık, Son Hıçkırık, Sonbahar, Samanyolu, Aşk Hasreti, Ormandan Yapraklar, Posta Güvercini, Aşk Bekliyor, Aşka Tövbe, Gümüşselvi... In this work, we have tried to define the perception of love in the personal lives of the male and female characters of Kerime Nadir, and therefore, Kerime Nadir’s own perception of love. We have included eigtheen novels of hers among fourty written works.We have investigated respectively the perception of love in her novels, the beginning of the love she describes, the path that love follows and its relationship with reunion. Detailed summaries of the novels used in this work have been presented in the last section of this thesis. Kerime Nadir, love, pain, reunion, separation.
Keywords: Aşk, Edebiyatta; Biyografi; Kadın Yazarlar, Türk; Kerime Nadir, 1917-1984; Tarih ve Eleştiri; Türk Romanı; Türkiye