İnternet ortamında gerçekleşen marka hakkı ihlalleri kapsamında internet servis sağlayıcılarının sorumlulukları - Türk, Emine Bilge (My University, 2022)
Marka, bir teşebbüsün ürettiği mal veya hizmeti bir başka teşebbüsün ürettiği mal veya hizmetten ayırt edebilmek için kullanılan işarettir. SMK ile internet ortamında marka ihlaline yol açan kullanım şekilleri markanın alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük ya da benzeri biçimde kullanımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Marka olarak belirlenen işaretin tescil edilmesi halinde marka Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında korunabilmektedir. İnternet ortamında gerçekleşen ve örnek verme yoluyla belirtilen bu ihlal hallerinde, hukuka aykırı kullanımı oluşturan içeriklerin hazırlanması, bu içeriklere barınma ve erişim hizmeti verilmesi ve kullanıcıların erişimine sunulması aşamasında başlıcaları; içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı ve erişim sağlayıcıları olan servis sağlayıcıları görev almaktadır. Bir servis sağlayıcı tarafından yerine getirilen işlev ve sunulan hizmetin içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı yahut erişim sağlayıcı kategorilerinden hangisinin kapsamına girdiği ise internet ortamında meydana gelen bir ihlal karşısında hukuki sorumluluğun tespitinde yol göstericidir. Türk Hukukunda içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı ve erişim sağlayıcıların internet ortamındaki sorumlulukları, 5651 sk ile yerine getirilen işlev ve sunulan hizmetler göz önüne alınarak düzenlenmiştir. Kanun kapsamında içerik sağlayıcı kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumlu tutulurken, erişim sağlayıcı ve yer sağlayıcının ise ancak belirli şartlar altına sorumluluğuna gidilmiştir.

A trademark is a sign that is used to distinguish goods or services produced or supplied by an undertaking from goods or services produced by another undertaking. With the Industrial Property Law, the usage patterns that cause trademark infringement in the internet environment are the use of the brand in the form of domain name, guiding code, lar. In principle, by registering the trademark in the trademark register, that trademark will be protected under the Industrial Property Law. In these cases of trademark infringements that take place on the Internet and are specified by way of example, content provider, hosting provider and access provider are involved in the preparation of content that constitutes illegal use, hosting and access to the contents and making them accessible to users. The function performed by a service provider and whether the service provided falls into the categories of content provider, hosting provider or access provider, guides the determination of legal responsibility in the face of a trademark infringement that occurs in the internet environment. In Turkish Law, the responsibilities of content providers, hosting providers and access providers in the internet environment are regulated by taking into account the functions and services provided by Law No. 5651. Within the scope of the law, while the content provider is held responsible for all kinds of content made available, the access provider and hosting provider are only liable under certain conditions.
Keywords: access provider; Civil law; content provider; erişim sağlayıcı; hosting provider; içerik sağlayıcı; internet servis sağlayıcı; liability; marka hakkı ihlalleri; Medeni hukuk; sorumluluk internet service providers; trademark infringement; yer sağlayıcı