Sekizinci sınıf 2018 İngilizce dersi öğretim programının CIPP modeline göre değerlendirilmesi : İstanbul örneği - Kerimoğlu, Esra (My University, 2021)
İnsanoğlunun toplumsal değişim ve hızla gelişen güncel teknolojilere ayak uydurabilmesi için eğitimde sürekli iyileştirmeler yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitimin önemli girdilerinden biri olarak öğretim hedeflerin uygulamaya yansımasında bir yol haritası çizdiğinden ve dolayısıyla sonuçları şekillendirdiğinden iyileştirme ve geliştirme çabalarının başlangıç noktalarından biridir. Ülkemizde öğretim programlarının en son 2018 yılında yenilendiği görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, sekizinci sınıf İngilizce dersi öğretim programını (2018) Stufflebeam’in CIPP (Bağlam, Girdi, Süreç ve Ürün) değerlendirme modelini kullanarak değerlendirmektir. Bu amaçla, İstanbul’da 8. sınıfların dersine giren İngilizce öğretmenlerinin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada karma yöntem desenlerinden olan yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda, 373 İngilizce öğretmeninin görüşleri Dinçer (2013) tarafından geliştirilen program değerlendirme anketi kullanılarak toplanmıştır. Nitel boyutunda ise derinlemesine bilgi elde etmek için anketi dolduran öğretmenler arasından gönüllü olan 12 öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Nicel verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi betimsel istatistikler kullanılmıştır. Nitel veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, bağlam değerlendirme boyutu kapsamında öğretmenler programın kazanımları için genel olarak olumlu görüşe sahip olduklarını, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına hazırlık ve dört dil becerisinin gelişimi bakımından öğrencilerin ihtiyaçlarını kısmen karşılamakta olduğunu, programın içeriği ve süresinin kısmen tutarlı olduğunu, fiziksel koşullardan dolayı programın Türkiye’nin her bölgesindeki okullarda uygulanabilir olmadığını belirtmişlerdir. Araştırmanın girdi değerlendirme boyutu kapsamında, ders kitaplarının yetersiz olduğu, öğretmenlerin çoğunun öğrencilerin hazırbulunuşluklarını kısmen yeterli bulduğu, öğretmenlerin programın uygulanması için kendilerini oldukça yeterli gördükleri, hizmet içi eğitim alan öğretmenlerin bu eğitimleri içerik ve süre bakımından yetersiz buldukları saptanmıştır. Araştırmanın süreç değerlendirme boyutu kapsamında öğretmenlerin görüşleri analiz edildiğinde, programda uygulanan etkinliklere kısmen aktif katılımın sağlandığı ve kısmen öğrenci merkezli öğretim yöntem ve tekniklerin kullanıldığı, programın konuların dil bilgisi ve kelime bakımından tekrar edilmesine olanak sağladığı, sınıf mevcutlarının programın uygulanmasında engel teşkil ettiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmanın ürün değerlendirme boyutu kapsamında, öğretmenlerin dönem içinde yapılan sınavların dört beceriyi eşit oranda ölçmediği, programdaki ölçme-değerlendirme türleri ve araçlarını genel olarak isabetli bulurlarken kullanışlı bulmadıkları, öğrencilerin yıl sonunda dil bilgisi bakımından ilerleme gösterirken diğer dil becerilerine yönelik ortalama bir gelişim gösterdikleri görüşünde oldukları saptanmıştır.

There is a need for constant improvements in education so that human beings can keep up with the changes in society, and rapidly developing current technologies. Curriculum, as one of the important inputs of education, is one of the starting points of improvement and development efforts since it draws a roadmap for the goals’ reflection in practice, and thus it shapes the results. The latest revision in curricula in our country took place in 2018. The purpose of the study is to evaluate the eighth grade English curriculum (2018) using Stufflebeam’s CIPP (Context, Input, Process and Product) evaluation model. To this end, it is applied to the views of English teachers attending the 8th grade classes in İstanbul, Turkey. The convergent parallel design, one of the mixed method designs, was used in the study. In the quantitative part, the views of 373 English teachers were collected using the program evaluation questionnaire developed by Dinçer (2013). In the qualitative part, in order to obtain in-depth information, semi-structured interviews were conducted with 12 volunteer teachers among the teachers who filled out the questionnaire. Descriptive statistics such as frequency, percentage, arithmetic mean and standard deviation were used for the analysis of the quantitative data. The qualitative data were analyzed by the content analysis method. As a result of the research, regarding the context evaluation dimension, the teachers have stated that they generally have a positive view of the program’s objectives; the program partially meets the needs of students in terms of preparation for the examination of High School Entrance System (LGS) and the development of four language skills; the content of the program and the amount of time for it are partially reasonable; the program is not applicable in schools in every region of Turkey due to physical conditions. Based on the evaluation of input dimension, it has been detected that coursebooks are insufficient; most of the teachers find the students’ readiness level partially sufficient; the teachers consider themselves quite sufficient for the implementation of the program; the teachers who received in-service training found these trainings insufficient in terms of content and duration. Regarding the process evaluation dimension, when the teachers’ views are analyzed, it is concluded that active participation in the activities implemented in the program is encouraged partially and partly student-oriented teaching methods and techniques are used; the program allows the subjects to be consolidated in terms of grammar and vocabulary; class sizes constitute an impediment to the implementation of the program. Furthermore, regarding the product evaluation dimension, it has been determined that the teachers are of the view that the exams conducted during the semester did not measure the four skills equally; the types and tools of assessment and evaluation in the curriculum are generally on the purpose, but not practical; while the students have progressed in terms of grammar at the end of the year, they have an average development in the other language skills.
The evaluation of eighth grade 2018 English curriculum according to the CIPP model : the case of Istanbul
Keywords: CIPP program değerlendirme modeli; CIPP program evaluation model; Education; Eğitim; English curriculum; English language; English teachers; İngiliz dili; İngilizce dersi öğretim programı; İngilizce öğretmenleri; Öğrenim ve öğretim; program değerlendirme; program evaluation; Study and teaching