Farabi'nin Poetika anlayışının mantık ve hakikat bağlamında değerlendirilmesi - Yılmaz, Tuğba (My University, 2019)
Farabi’nin poetika anlayışını mantık ve hakikat bağlamında ele aldığımız tezimizde,Grek sanat felsefesinin İslam dünyasına intikalini sağlayan Aristoteles’in Poetika adlı eseritezimizin kavramsal olarak arka planını oluşturmuştur. İyi ideası, mimesis, tregedyakavramlarıyla oluşturulan bu çerçeve İslam dünyasında özellikle idrak gücü ve mütehayyilekavramlarıyla yeniden bir anlam ve değer kazanmıştır. Mantık, felsefe ve sanatın birlikteortak bir alanda buluşmasını sağlayan bu çalışma, hakikatin ve mantığın oluşumundaetkin olan muhayyel önermeleri değerlendirip mantıksal çerçevede şiir ile bağlantılı olankavramları bugünün kelimeleriyle yeniden ifade etmeye çalışmıştır.

In this thesis, we explored Farabi’s perspective on poetica in context of logic and truth.Poetica by Aristoteles, the masterpiece work leading descent of Grek aestetics into İslamicstudies, has been the conceptual foundation of our study. The framework established byconcepts of idealogy of good, mimesis, tragedia has counterpart in Islamic studies asperception and imagination. Logic, philosophy and art are assembled and considered inour study. We evaluated imaginary (propositions) in context of truth and logic. Finally,we expressed concepts related to poetry and logic with contemporary phrases.
Keywords: Description; Felsefe ve din; Hakikat Poetica; Imagination; Logic; Mantık; Muhayyile; Philosophy and religion; Poetika; Tasvir; Truth