Sosyal pazarlama açısından kamu sektörü reklamlarında hedef kitle tutumu - Develi, Evrim İldem (My University, 2008)
SOSYAL PAZARLAMA AÇISINDAN KAMU SEKTÖRÜ REKLAMLARINDA HEDEF KİTLE TUTUMU Bu çalışmada, toplumun bütününe yönelik bir değişimi kapsayan sosyal reklam kampanyası konu edilmiştir. Amaç, öncelikli olarak devlet tarafından tek başına yapılan sosyal içerikli kampanya reklamlarına karşı toplumunun tutumunu ölçmektir. Çalışmanın bir diğer araştırma konusu, devletin tek başına yaptığı Yeni Türk Lirası (YTL)’na geçiş kampanya reklamlarına karşı toplumunun tutumunu ölçmektir. Devletin kurumlarından olan T.C. Merkez Bankası, tanıtımını üstlendiği bu kampanya ile toplumun YTL’ye alışmasını amaçlamıştır. Bu amacın ne kadar başarılı olduğunun ortaya koyulması fikrinden yola çıkılarak temsiliyet çerçevesinin belirlenmesiyle birlikte oluşan 455 kişiye anket yöntemi uygulanmıştır. Ocak-Nisan 2008 tarihleri arasında İstanbul ili, Bahçelievler ve Kadıköy ilçelerinde 11 yaş grubuna ayrılan örneklem grubuna tabakalara göre örnekleme yöntemine uygulanan anketler sayısal olarak SPSS 16.0 istatistik programına girilmiştir. Merkez limit teoremi esas alınarak analiz yöntemi olarak t-testi ve ANOVA analizleri yapılmıştır. Nominal verilerin analizi için Ki-kare analizi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonunda cevaplayıcılar arasında YTL’ye alışanların oranının %77,1 alışmayanların oranının ise %22,9 olduğu saptanmıştır. Cevaplayıcıların YTL’ye alışmalarında etkili olan unsurlar arasında işleri gereği kullananların etki oranı %25,4, çok etkili olması oranı %24,5, hiç etkili değil diyenlerin oranı %11,9’dur. Alışverişleri gereği tecrübe ederek öğrenmeleri yönünde cevaplayanlardan etkili bulanların oranı %34,8, çok etkili diyenler %27,9 oranındadır.

ATTITUDE OF TARGET AUDIENCE IN PUBLIC SECTOR ADVERTISING IN TERMS OF SOCIAL MARKETING In this study, the usage of social marketing in public affairs by government organizations is performed. Social marketing indicates that marketing principles are not only applicable for commercial marketing. With the research it’s aimed to evaluate the attitude of public to the social advertising campaigns executed by government by himself and also to measure the attitude of public to the YTL (New Turkish Liras) advertising campaigns executed by government. The advertising campaign of changing banknotes to (YTL) new turkish liras is enforced by Central Bank of the Republic of Turkey. In order to introduce whether the public got used to use YTL or not, a survey is applied to 455 persons with stratified sampling, living in İstanbul, in Bahçelievler and Kadıköy districts. SPSS programme is used to analyze the datas. Taking the central limit theorem as a base t-test and ANOVA analysis is applied and for analyzing the nominal datas Chi Square test is used. The results indicate that the %77,1 of respondents get used to use the new Turkish liras and the %22,9 don’t get used to it. Within the factors that affect to use Turkish liras, the percentage of effect using it by their job is %25,4 and the percentage of ineffectivenes is %11,9.
Keywords: Pazarlama; Reklamcılık; Sosyal Pazarlama; Üretim Yönetimi