Genç işsizlerin mesleki eğitimlerine işkur destekleri : Mersin İl Müdürlüğü örneği - Arslan, Ahmet Kürşad (My University, 2019)
Gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler için en önemli toplumsal problemlerden biri işsizliktir. Özellikle ekonomik büyüme ile istihdam arasında denge kurulamaması, bu sorunun çözümünü daha da zorlaştırmakta, sosyo-ekonomik gelişmişliği engellemektedir. İşsizlikten en fazla etkilenen kesimlerden biri gençlerdir. Genç işsizliği, ülkemizde, yetişkin işsizliğinin yaklaşık üç katı, toplam işsizliğin ise yaklaşık iki katı seviyelerindedir. Genç kesimin dinamizmi ve yeniliklere hızlı uyum sağlayabilme potansiyelinin kullanılabilmesi; işsizliğin azaltılması ve yoksullukla mücadele edilebilmesi açısından önemlidir.İşgücü piyasasının gerektirdiği niteliklerin gençlere kazandırılabilmesi, teknolojik gelişimlere uygun yenilikçi eğitimlerin verilebilmesi, gençlerin mesleklere uyumunun sağlanabilmesi ancak iyi hazırlanmış bir mesleki eğitim sistemiyle olacaktır.Ülkemizde işsizlikle mücadelede aktif ve pasif istihdam politikalarının uygulayıcısı Türkiye İş Kurumudur. Kurum, genç işsizliği ile mücadele kapsamında bugüne kadar birçok proje uygulamaya koymuş, bugün de birçok proje ve uygulamalarıyla faaliyetlerine devam etmektedir.Çalışmamızın amacı, bir kamu istihdam kurumu olarak Türkiye İş Kurumu’nun, genç istihdamının önündeki engelleri ortadan kaldırmak adına, onların becerilerini artırabilmek konusunda ne ölçüde rol oynadığını tespit etmektir. Bu bağlamda, Çalışma Ve İş Kurumu Mersin İl Müdürlüğü ve müdürlüğe bağlı beş hizmet merkezinde, 2018 yılı içerisinde verilen danışmanlık hizmetleri ve açılan kurs/ programlara ait veriler ortaya konularak genç işsizliğiyle mücadelede İŞKUR hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Unemployment is one of the most important social problems for developed or less developed countries. Especially when there is no balance between economic growth and employment, the problem becomes harder to solve; thus, it hinders socio-economic development. Young people are among those suffering unemployment the most. Youth unemployment rate is three times greater than the adult unployment rate, and two times greater than the total unemployment rate. Utilization of youth dynamism and their potential to adapt to the new technology are very valuable when it comes to reducing unemployment rate and tackling poverty.Acqusition of the qualifications required by labour market for youth, innovative training that is in sync with all technological developments, and the professional suitability of youth can only be made possible through a well-prepared vocational training system.Turkish Employment Agency carries out the active and passive labour market policies in our country. They have conducted many projects so far in order to combat youth unemployment and many more projects are underway.The aim of this study is to determine to what extent Turkish Employment Agency plays its role when it comes to eliminating the obstacles for youth employment and contributing the skills of young people. In this context, a number of suggestions have been given to five service centers connected to Mersin Directorate of Labour and Employment Agency in order to improve the services of Turkish Employment Agency in their combat against youth unemployment. These suggestions were based on the data on courses and programmes that were active in 2018.
Keywords: Devlet politikası; Employment; Employment agencies; Genç İşsizliği; Gençlik; Government policy; Hizmetler; İstihdam; İş ve işçi bulma kurumları; İşgücü; İŞKUR Youth Unemployment; İşsiz gençler; İşsizlik; Labor; Mesleki Eğitim; Services for; Turkey; Turkish Job Agency; Türkey; Türkiye; Unemployed youth; Unemployment; Vocational Training; Youth