Bir hazır giyim işletmesinde değer akış haritasının çıkarılması ve müşteri isteklerine göre üretim ve pazarlama süreçlerinin optimizasyonunun sağlanması - Turgut, Sara (My University, 2010)
BİR HAZIR GİYİM İŞLETMESİNDE DEĞER AKIŞ HARİTASININ ÇIKARILMASI VE MÜŞTERİ İSTEKLERİNE GÖRE ÜRETİM VE PAZARLAMA SÜREÇLERİNİN OPTİMİZASYONUNUN SAĞLANMASI Hazır giyim sektörü, Türk ekonomisinin, lider ve en büyük ihracat getirisi olan lider sektörlerindendir. Hazır giyim sektörü, toplam ihracat getirilerinin % 13,1 ‘ini karşılamaktadır. Son 30 yılda Türk hazır giyim sektörü gerçekleştirmiş olduğu yatırımlarla birlikte mevcut kapasitesini arttırmış ve tüm değer akışı boyunca yüksek teknolojiyi kullanabilir duruma gelmiştir. 2008 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan global kriz karşısında, Türk hazır giyim sektörü en büyük hasarı alan endüstrilerden biri olmuştur. Yaşanan krize ve etkilerine rağmen, sektörün, yeni üretim ve pazarlama stratejileri edinmesi ile rekabet gücünü geliştirmesi mümkündür. Bu çalışma ile bir alternatif sunulmuştur. İlk olarak Japon otomotiv firması Toyota Motor Company’de uygulamaya başlanan Yalın Üretim Sistemi buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Sistem temelinde değer katmayan tüm süreçlerin elimine edilmesi ve çekme sisteminin yerleştirilmesi temeline dayanmaktadır. Değer akış yönetimi tekniği, işletmenin geneline bir bütün olarak bakmayı ve akışın iyileştirilmesini sağlar. Bu çalışma, orta büyüklükte bir hazır giyim işletmesinde gerçekleştirilmiştir. Öncelikle mevcut durum analizleri yapılmış, daha sonra veri analizleri yapılarak gelecek durum için pazarlama ve üretim değer akış haritaları tasarlanmıştır. Süreci optimize edecek öneriler ortaya konulmuştur. Hazır Giyim, Yalın Üretim, Değer Akış Analizi, Değer Akış Haritalandırma, Pazarlama Yönetimi, Üretim Yönetimi

VALUE STREAM MAPPING IN A APPAREL FIRM AND TO OPTIMIZE THE PRODUCT AND THE MARKETİNG PROCESS IN ACCORDANCE WITH CUSTOMER DEMAND Turkish textile and apparel industry is one of the leading segments of Turkish economy and one of the largest source of the largest source of foreign exchange earnings for Turkey. The sector has slightly more than 13 percent of export earnings. Turkish apparel industry has increased the capacity and able to use high technology on value chain for 30 years. The sector is effested negatively by the global financial crisis of 2008 which is a major one. For all that, the sector has a possibilities to improve competitive power by having new product and marketing strategies. By all this study, it is offered an alternative. The core of the system is based on eleminating non-value added and procedure steps and pull system will be placed. Value stream management is a technique to see the company from holistic view and realize to improve the flow. In this study, value stream management is illustrated on a medium-sized enterprises and has been put forward proposal to optimize the process. Key Words: Marketing Management, Clothing Manufacture, Lean Production, Value Stream Analiysis, Value Stream Mapping, Production Management.
Keywords: Hazır Giyim_Pazarlama; Tekstil_Pazarlama; Tekstil_Üretim; üretim Sistemleri