Serebral palsili olgularda gövde kontrolünün solunum fonksiyonları, fonksiyonel bağımsızlık ve egzersiz kapasitesi üzerine etkisi - Eriş, Serhat (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmada serebral palsili olgularda gövde kontrolünün; solunum fonksiyonları, denge durumu, egzersiz kapasitesi ve fonksiyonel bağımsızlık durumu arasındaki ilişkiyi inceleyip ortaya koymak amacı ile yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışma ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel bir araştırmadır. Araştırma Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim Ve Araştırma Hastanesinin Göğüs Hastalıkları Polikiniğine başvurmuş olup solunum fonksiyon testine alınmış olan hastalardan çalışmaya alınma kriterlerini taşıyan 26 Serebral Palsi’li olguda gerçeleştirilmiştir. Veriler Gövde Kontrol Ölçeği Skalası(GKÖS), Pediatrik Berg Denge ölçeği(PBDÖ), 1 Dakika Yürüme Testi(1 DYT), Solunum Fonksiyon Testi(SFT),Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ),Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği(PFBÖ) ile toplanıp spss aktarılmıştır. Bulgular: Gkös toplam ortalması (41±14),Berg toplam ortalması (41±16), 1 Dyt(27±16), Weefim(67±16), Fim(98±25), Sft elde edilen veriler litaratürdeki verilerle uyuşmaktadır. Sonuç ve öneriler: Gövde kontrolü iyi olan olgularda, Denge ve Fonksiyonel Egzersiz kapasitesinin daha iyi olduğu ve günlük yaşam aktivitelerinde daha bağımsız olduğu bulundu. Serebral palsili bireylerde yapılacak tedavi programlarında gövde kontrolü ile dengenin ve yürümenin birbiriyle çok ilişkili olduğunu bilerek ona göre program hazırlanmalır.

Backgraund: In this study, we aimed to investigate the relationship of trunk control between respiratory functions, balance status, exercise capacity and functional independence in patients with cerebral palsy.Materials and Methods:The study was a quasi-experimental study with a pre-test and a post-test control group. Research was carried out in 26 patients with CP who met the criteria for inclusion in the study from patients who were admitted to the chest diseases outpatient clinic of Sanliurfa Mehmet Akif Inan Training and Research Hospital. Data were collected with Trunk Control Measurement Scale(TCMS),Pediatric Berg Balance Skalası(PBBS), 1 Minute Walk Test (1 MWT), Respiratory Function Test(RFT), Functional Independence Measure(FIM), Pediatrics Functional Independence Measure(Weefim) and transferred to SPSS.Results : Gkös total mean (41 ± 14), Berg total mean (41 ± 16), 1 Dyt (27 ± 16), Weefim (67 ± 16), Fim (98 ± 25), Sft data were consistent, with the literature.Results: Gkös total average (41±14),Berg total average (41±16), 1 Dyt(27±16), Weefim(67±16), Fim(98±25), Sft data corresponds to the data in literature.Results and recommendations: In cases with good body control, It was found that Balance and Functional Exercise capacity is better and it is more independent in daily life activities. Treatment programs in individuals with cerebral palsy should be prepared accordingly knowing that trunk control , balance and walking are very related to each other.
Keywords: egzersiz kapasitesi Cerebral palsy; Exercise capacity; fonksiyonel bağımsızlık; Functional independence; gövde kontrolü; Health; Pulmonary function test; Sağlık; Serebral palsi; solunum fonksiyonları; Trunk control