Is there a “hidden hiv/aids epidemic” in turkey?: the gap between The numbers and the facts - AY, NADİYE PINAR (My University, 2006)
Türkiye’de HIV/AIDS’in öncelikli sağlık sorunları arasında sayılmaması, olgu sayılarının bu hastalık tarafından vurulan diğer pek çok ülkeye kıyasla göreceli olarak düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Ancak Türkiye’nin HIV/AIDS’in yayılımını kolaylaştıran pek çok risk faktörünü barındırdığı ve bildirilen olgu sayılarındaki düşüklüğün sürveyans sistemindeki yetersizliklere bağlı olduğu kabul edilmektedir. Bu makalede, HIV/AIDS epidemisi ile mücadele ederken yapılması gerekenleri ortaya koymak amacıyla Türkiye’deki hastalık epidemiyolojisi, riski etkileyen faktörler, önleme ve kontrol etkinlikleriyle ilgili gereksinimler tartışılmaktadır. Anahtar Kelimeler: HIV/AIDS, Türkiye, epidemiyoloji, önleme, kontrol

Since the number of persons living with HIV/AIDS was relatively low compared to the hard-hit countries, HIV/AIDS was not considered as an emerging health problem in Turkey. However Turkey carries a number of factors which enable the spread of HIV/AIDS and the reported rates are accepted to be an underestimation due to the drawbacks of the present surveillance system. This paper discusses the epidemiology of HIV/AIDS in Turkey, factors influencing risk and prevention and the need concerning prevention and control activities in order to address future challenges to combat the epidemic. Keywords: HIV/AIDS, Turkey, epidemiology, prevention, control
Türki̇ye’de gi̇zli̇ seyreden bi̇r hiv/aids salgını mı var?: sayılar ve Gerçekler arasındaki̇ farklılıklar
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; TIP, GENEL & DAHİLİ; Klinik Tıp; Klinik Tıp (MED); MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; CLINICAL MEDICINE; Clinical Medicine (MED); Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; HIV/AIDS; Turkey; epidemiology; prevention; control