31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesi sürecin yazılı basında sunumu - Güven, Huri (My University, 2022)
Gazeteciliğin temel ilkelerinden biri olan ‘‘haberde objektiflik’’ kavramı ile ilgili yapılan incelemeler, özellikle yazılı basının toplumsal, siyasal hayata etkisi ve haber metinlerinin yaratılması ile kamuoyuna nakledilmesi sürecinin odağında iletişim çalışmalarında ağırlık kazanmaktadır. Yazılı basında yer alanların çoğu, kendi eğilimlerini haber metinlerinin üretim sürecinin dışında tuttuğunu ve haberi olduğu gibi yansıttığını öne sürmektedir. Fakat kamuoyu tarafından basına, iktidara ya da muhalefete yakın basın gibi nitelemeler yapılabilmektedir. Kamuoyunun bu tür nitelemeleri, öncelikle yazılı basının ideolojik tavrı ve bu doğrultuda şekillendirdiği söylemler çerçevesinde ortaya çıkmaktadır. Siyasi aktörler de basın vasıtasıyla gerek gerçekleştirdikleri basın toplantıları gerekse genel gündelik açıklamalarıyla kamuoyunu yönlendirmektedir. Dolayısıyla mevcut olan süreç, siyasal iletişim süreci olarak değerlendirilmektedir. Yazılı basının ideolojiyi üretmesi ve dağıtması amacıyla gerçekleştirdiği eylemlerin bir çıktısı olan gazetelerin haber metinleri, dikkate değer bir araştırma bölümü olarak görülmektedir. Bu tez de siyasal iletişim sürecinde yazılı basının nasıl kullanıldığının aydınlatması bağlamında, örneklemde yer alan gazetelerin ideolojik duruşlarına göre haber metinlerini ve köşe yazılarını oluşturduklarını ortaya koymayı amaçlamıştır. Ulusal gazetelerin haber metinlerinin ve köşe yazılarının içerik çözümlemesi ile incelenmesi neticesinde yazılı basın öğelerinin devamlı olarak politika için çalıştığı görülmüştür. Yazılı basın, politik fikirlerin hâkim söylemlerini araçsallaştırmasının yanı sıra ideolojik çekişmelerin de odağı olabilmektedir. Bu çerçevede tezin örnekleminde 1 Mart 2019- 31 Mart 2019 tarihleri arasında en çok okunan dört ulusal gazete yer almaktadır. Tezin ilk bölümünde siyasal iletişim olgusu ele alınmıştır. İkinci bölümünde ideolojinin literatürdeki taraması yapılarak haber metinleriyle ilişkisi incelenmiştir. Araştırma bölümünde ise 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri ile ilgili örneklem dahilindeki gazetelerin ilk sayfa haberleri ve köşe yazıları incelenmiştir. Bu araştırmanın yöntemi olarak bir araştırma tekniği olan içerik analizi yöntemi uygulanmış ve yöntem sonucunda elde edilen bulgular ışığında yorumlamalar yapılmıştır. Araştırma sonucunda, ideolojik yaklaşımlarının gazete haberlerinde ve köşe yazılarında değişikliklere sebep olduğu, tarafsız olarak verilmesi gereken haber metinleri ve köşe yazılarının ideolojik bir bakış açısıyla okuyuculara sunulduğu ortaya çıkarılmıştır.

Investigations on the concept of objectivity in the news, which is one of the basic principles of journalism, gain weight in communication studies, especially in the focus of the impact of the written media on social and political life and the process of creating and transmitting news texts to the public. Most of those in the print media claim that they keep their tendencies out of the production process of news texts and reflect the news as it is. However, qualifications such as the press close to the government or opposition can be made by the public. Such descriptions of the public primarily emerge within the framework of the ideological attitude of the print media and the discourses it shaped in this direction. Political actors also direct the public through the press conferences they hold and their general daily statements. Therefore, these processes in the current flow are considered as political communication processes. The news texts, which are the output of the actions of the print media in order to produce and distribute the ideology, are seen as a remarkable research section. In the context of illuminating how the print media is used in the political communication process, this thesis aims to reveal that the newspapers in the sample create their news texts and columns according to their ideological stances. As a result of the analysis of the news texts and columns of national newspapers with content analysis, it has been seen that these elements work continuously for politics. In addition to instrumentalizing the dominant discourses of political ideas, the print media can also be the focus of ideological conflicts. In this framework, there are four most widely read national newspapers in the range of dates determined in the sample of the thesis. In the first part of the thesis, the phenomenon of political communication is discussed. In the second part, the relationship between the ideology and the news texts was examined by scanning the literature. In the research part, the front page news and columns of the newspapers in the sample related to the 31 March 2019 Local Elections were examined. Content analysis method, which is a research technique, was applied as the method of this research, and interpretations were made in the light of the findings obtained because of the method. As a result of the research, it has been revealed that ideological approaches have caused changes in newspaper news and columns, and news texts and columns that should be given impartially are presented to the readers from an ideological point of view.
Keywords: Basın; Gazete; Ideology; İdeoloji; Local elections; Newspaper; Political Communication; Press; Siyasal İletişim; Turkey; Türkiye; Written Media; Yazılı Basın; Yerel seçimler