Türk medeni hukukunda toplu yapılar ve toplu yapı yönetimi - Şengül, Mehmet (My University, 2010)
1965 tarihli Türk Kat Mülkiyeti sistemi esasen tek parsel üzerinde birden fazla bağımsız bölümü içeren tek blok yapıdan oluşmaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda 2007 tarihinde ve 5711 sayılı Kanun değişikliği ile “Toplu Yapı” kavramı ilk kez kanunlaşmıştır. Böylece tek ve birden fazla parsel üzerinde ortak yer ve tesislerle birbiriyle bağlantılı yapılaşma hukuki temele kavuşmuştur. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde toplu yapıların Türk Kat Mülkiyeti sistemindeki yeri ve toplu yapıların kuruluşu için gerekli maddi ve şekli koşullar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde toplu yapıların var oluş sebebi olan ortak yer ve tesisler ele alınmış ve bunlardan doğan kullanım, yararlanma ve ortak giderlere katılma ilkeleri ortaya konulmuştur. Son bölümde ise toplu yapılarda yapılaşma farklılığına dayalı oluşan alt ve üst yönetim birimleri, toplu yapının yönetilmesi ve alınan kararların yürütülmesini sağlayan toplu yapı yöneticisi üzerinde durulmuştur.

The regime, established in 1965 regarding separate sections in apartment blocks was based on a single block of building with more than one separate section that was built on a single land parcel. The Law regarding Separate Sections in Apartment Blocks was modified with the Act official number with 5711. The Act introduced the concept of the “Mass Housing” to the Turkish Law for the first time. Accordingly, housing buildings with common places and facilities built on a one or more land parcels have gained a legal status. This work is divided into three sections. In the first section, the position of mass housing under the regime of separate sections in Apartment Blocks and legal requirements in order to establish a mass housing are examined. In the second section, the principles for using and cost sharing regarding common places and facilities in a mass housing are examined. In the last section, the principles regarding to managers, relations between upper and lower level of management and general management of mass housing are examined.
Keywords: Hukuk; Medeni Hukuk_Türkiye; Özel Hukuk