Finansal sabit varlık kiralamasında gider ayrımı ve aktifleştirme - Taylan, Gülçin (My University, 2000)
Ö Z E T Finansal Sabit Varlık Kiralamasında Gider Ayırımı ve Aktifleştirme isimli bu çalışmada, Uluslararası Muhasebe Standartları 17'ye ve Türk Vergi Mevzuatı'na göre finansal kiralamaya konu olan varlığın muhasebeleştirilmesi, mali tablolara yansıtılması ve uygulamada görülen aksaklıklar üzerinde durulmuş, her iki uygulama arasındaki farklılıkların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, finansal kiralamaya konu olan varlığa ilişkin muhasebe kayıtları karşılaştırmalı olarak, devlet ve şirketleri ilgilendiren yönü de ele alınarak incelenmiştir. Finansal kiralamada gider ayırımı incelemesi, sadece kiracı açısından yapılarak konuya sınırlama getirilmiştir. Bilindiği gibi Uluslararası Muhasebe Standartları ile Türk Vergi Mevzuatı uygulama açısından farklılık göstermektedir. Uluslararası Muhasebe Standartları (17)'ye göre finansal kiralamaya konu olan sabit varlık, kiracı şirketin bilançosunda aktif olarak gözükmekte ve amortisman ayırma hakkı kiracı şirkete tanınmaktadır. Kiralama süresinin sonunda sözleşmede belirtildiği değer üzerinden satınalma hakkı kiracı şirkete verilmiştir. Türk Vergi Mevzuatı'na göre ise, kiralamaya konu olan sabit varlık kiralayan şirketin bilançosunda gözükür. Kiracı sadece kira ödemelerini gerçekleştirir, bu ödemeleri gider yazma hakkına sahiptir. Bunun yanında sabit varlık üzerinden amortisman ayırma ve yeniden değerleme yapma hakkı da kiralayan şirkete aittir. Bu durum, kayıtlarını Türk Vergi Mevzuatı'na göre tutan işletmelerin Uluslararası Muhasebe Standartları'na göre rapor vermeleri durumunda birtakım düzeltme kayıtları yapmalarını gerektirir. Uygulamadaki farklılık, Türk Vergi Mevzuatı'na ve Uluslararası Muhasebe Standartları'na göre hazırlanan mali tablolar arasında farklılığa ve mali tablolardan bilgi almak isteyenlerin yanılmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, finansal kiralamaya genel bakış, kiracı açısından finansal kiralama işlemlerinin Türk Vergi Mevzuatı ve Uluslararası Muhasebe Standartları 17'ye göre muhasebeleştirilmesi, Türk Vergi Mevzuatı ve Uluslararası Muhasebe Standartları 17'ye göre muhasebeleştirilen finansal kiralama işlemlerinin vergi politikası açısından incelenmesinin ardından son olarak finansal sabit varlık kiralamasında gider ayırımı ve aktifleştirmenin Türkiye'de uygulanabilirliğine bir örnekle değinilmiştir.

The work, The Capitilization and Expense Classification of the Financial Leasing of Fixed Assets , is about taking the leased assets into the accounts, it's effects on the financial tables, the differences between the International Accounting Standarts and Turkish Tax Law. Also, the problems on practice at these two standarts. This study is analyse these two systems from the point of government and firm by comparing the accounts. Study examines the expense classification from the lessee side. It is clear that there are differences between International Accounting Standarts 17 and Turkish Tax Law. Accourding to the International Accounting Standarts 17, asset, that is financial leased, seen as capitilizated and it can be amortizated. At the end of the contract period lessee has the right of purchase according to the lease terms. However, according to the Turkish Tax Law, leased asset appears on the firm's balance sheet. The lessee pay the payments and take as an expense. lessor, on the other hand, can amortizated the asset and re-valuedate it. Therefore, firms that holds their accounts according to Turkish Tax Law, while preparing managerial reports according to International Accounting Standarts have to correct their accounts. Different practices between two systems results conflicts in financial reports. So that, it can result in misunderstanding because of different practices. In this study first of all you will find a general look to the financial leasing. Second, subject is how the leased asset is taken into accounts according to the Turkish Tax Law and International Accounting Standarts from lessee side. Third issue, examining the tax policy of the systems ofter taking the leased assets into the accounts. Fourth and the last point is, practibility of expence classification and capitilization of a leased asset in Turkey is shown with an example.
Keywords: FİNANSAL KİRALAMA; Varlık