Basınç ülserlerine tedavi yaklaşımlarının bir olgu eşliğinde gözden geçirilmesi - SUR ÜNAL, ÜLKÜ; ÇİFÇİLİ, SALİHA SERAP (My University, 2015)
Basınç ülserleri, günümüzde tedavisi uzun süren, Aile Hekimliği Evde Sağlık Hizmetleri biriminin hasta popülasyonunda da sık karşılaşılan bir sağlık problemidir. Aile hekimliği disiplininde önemli bir yer tutan bu sağlık probleminin tedavisinin, sakral, sağ ve sol gluteal bölgelerde olmak üzere vücudunun 3 farklı bölgesinde evre 3 basınç ülseri bulunan bu olgu sunumuyla kılavuzlar eşliğinde gözden geçirilmesi amaçlandı. Yapılan fizik muayene ve değerlendirmeler sonrasında tedavisinde vakum yardımlı kapama tedavisi (vacuum assisted closure therapy-V.A.C tedavisi) kullanılmasına karar verilen hastanın basınç ülserleri evre 2-1’e geriledi. Sonrasında tedavisine yara örtüleri ile devam edildi. Olguda olduğu gibi basınç ülseri tedavisine yaranın evresine göre karar verilmesi, hastanın beslenmesi, hidrasyonu, ek hastalıkların kontrol altına alınması yanında; basınç ülseri gelişmemesi adına alınacak önlemler çok önemlidir.

Pressure ulcers, which have long treatment duration, is a common health problem that is also frequent in patient population of Family Medicine Home Health Unit. In the light of the guidelines, it is aimed to review the treatment of this health problem, taking important place at family medicine discipline, with a case report that has grade 3 pressure ulcers at 3 different parts of his body as sacral, right and left gluteal regions. After examinations and assessments, vacuum assisted closure therapy (V.A.C therapy) was decided to be performed and pressure ulcers of the patient were regressed to grade 2-1. Afterwards the treatment continued with wound dressings. As this case, to decide the treatment option of pressure ulcer regarding to its grade, patient’s nutrition and hidration, to take control of comorbidities and precautions to prevent pressure ulcers are crucial.
Keywords: basınç ülseri; evde sağlık hizmetleri; V.A.C. tedavisi; pressure ulcer; home health agency; V.A.C. therapy