Fotovoltaik panellerde güç üretiminin gerçek zamanlı olarak izlenmesi ve verilerin saklanması - Şerbetli, Suat (My University, 2016)
FOTOVOLTAİK PANELLERDE GÜÇ ÜRETİMİNİN GERÇEK ZAMANLI OLARAK İZLENMESİ VE VERİLERİN SAKLANMASI Fotovoltaik panellerin kurulacakları alanlarda, tesis edilmeden önce ve paneller kurulduktan sonrada panel güç üretiminin izlenmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bunun sebeplerinden birincisi fotovoltaik panellerin kurulacakları alanların yeterli güneşlenmeye sahip olup olmadığının tespiti, diğer bir sebebi de fotovoltaik panel veriminin takibinin gerçekleştirilmesi ve verimi düşen panelin belirlenmesidir. Bu da arazi koşullarında uzun süreli olarak fotovoltaik panel güç değerlerinin ölçümünü gerekli kılmıştır. Yapılan bu tez çalışmasında da elektrik enerjisi üretimi için kullanılan fotovoltaik panellerin üretmiş oldukları akım, gerilim ve güç değerleri zamana bağlı olarak multi media card (MMC) içerisine depolanmıştır. Fotovoltaik panelin çıkışından elde edilen akım ve gerilim değerleri veri toplama kartına uygulanarak buradan elde edilen referans değerleri PIC18F4620 mikrodenetleyici girişlerine verilmiştir. Referans değerlerin mikrodenetleyicinin girişlerine uygulanmasından sonra mikrodenetleyici akım, gerilim, güç değerini MMC hafıza kartı içerisine kaydetmektedir. Bu kayıt hafıza kartı içerisine oluşturulan metin belgesi formatındaki dosya içerisine yapılmaktadır. Aynı zamanda Graphical Liquid Crystal Display (GLCD) üzerinden anlık olarak güç üretiminin izlenmesine olanak sağlanmıştır. Tasarlanan veri toplama kartı üzerindeki butonlar kullanılarak cihazın gün içinde hangi zaman aralıklarında veri toplayacağı ve kayıt alma sıklığının ayarlanmasına da olanak verilmiştir.

REAL-TIME MONITORING AND DATA LOGGING OF PHOTOVOLTAIC PANELS’ POWER GENERATION In the areas where photovoltaic panels (PV) are used it has become obligatory monitoring the power generation of PV panel, before and after energy system established. The first reason for this is to find out whether the areas which photovoltaic panels will be used taking enough sunlight or not, and the other reason is to monitor efficency of photovoltaic panels and detecting it when the efficency of panel decreased. For that reason the measurement of photovoltaic power rate depending on the long-term area conditions is necessary. In this thesis, photovoltaic panels output values; current, voltage, power and their production times are stored in MMC memory card which panel’s used to generate electricity. The current and voltage values are obtained from the output of the photovoltaic panels, applied to a data acquisition card and the referrence values which derived from here is applied to PIC18F4620 microcontroller input. After the application of the reference values of the microcontroller input, microcontroller stores current, voltage and power value into the MMC memory card. This storage format is text document which created into the memory card. It also allows viewing instant power generation on GLCD screen. Using the buttons on data acquisition board, it is provided that during the day with the time periods the device will gather data and frequency of storing the data can be set up. Key Words: Photovoltaic Panel, Microcontroller, PIC18F4620, MMC Memory Card, Data Acquisition System.
Keywords: Çalışma ve öğretim; Elektirik