Kemik tümörlerin tedavisinde rezeksiyon ve ekstrakorporeal radyoterapi sonrası reimplantasyon sonuçları - ÖZGEN, ZERRİN; EROL, BÜLENT (My University, 2023)
PS-143 - Kemik-Yumuşak Doku Tümörleri Kemik Tümörlerin Tedavisinde Rezeksiyon Ve Ekstrakorporeal Radyoterapi Sonrası Reimplantasyon Sonuçları Aleksei Kornienko, 1 Zerrin Özgen,1 Bülent Erol2 1 Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye 2 Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye Amaç: Ekstrakorporeal ışınlama; kemik tümörlerinde rezeksiyon sonrası kemiğin ekstrakorporeal olarak yüksek doz radyoterapi ile sterilize edilerek biyolojik rekonstrüksiyon amaçlı kullanımı olarak tanımlamaktadır. Bu çalışmada kliniğimizde ekstrakorporeal ışınlama ile tedavi edilen hastalarımızın onkolojik sonuçlarını paylaşmayı ve kullandığımız yöntem hakkında bilgi vermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2015-2022 yıllar arasında kliniğimize başvuran ve malign kemik tümörü tanısı almış, indüksiyon kemoterapisi sonrası lokal tedavi yöntemi olarak ekstremite koruyucu cerrahi için uygun görülmüş 38 hasta değerlendirilmiştir. Cerrahi sırasında tümörlü dokular geniş sınırlarla rezeke edilmiş ve sonrasında ekstraosseöz ve intramedüller kemik dokusu çıkarılmıştır. Tendon ve bağ insersioları rekonstrüksiyon amacıyla kullanılmak üzere kemik doku üzerinde bırakılmıştır. Sonrasında çıkarılan kemik steril bir şekilde sarılıp paketlenmiş ve Radyasyon Onkolojisi Kliniğine gönderilmiştir. Homojenite sağlanması için fiberglastan hazırlanmış kutu pirinç ile doldurulmuştur. İrradyasyon işlemi iki farklı Lineer Akseleratörde tek fraksiyonda 6MV foton enerjisi ile sterizasyon dozunda 50 Gy uygulanmıştır. Tedavi planında kemikte tüm alanların en az 50 Gy alması sağlanmıştır ve primer tümör yerinde doz artışına izin verilmiştir. Sonrasında ışınlanan kemik ameliyathaneye ulaştırılarak cerrahi ekip tarafından anatomik olarak reimplante edilmiştir. Cerrahi sonrası takibe alınan hastaların nüks ve progresyon zamanları, akut ve uzun dönem yan etki profilleri ve sağkalım süreleri kaydedilmiştir. Bulgular: Hasta özellikleri ve Tedavi sonuçlarımız aşağıdaki tabloda özetlenmiştir (Tablo 1). Takipte hastaların 5’inde (%13) yara yeri problemi ilk 6 ay içinde gelişti. Debridman bu hastalardan üçüne uygulandı; diğer hastalarda ek cerrahi girişime gerek duyulmadı. İmplant failure (başarısızlık) 6 hastada (%15), 1hastada flep yetmezliği, 1 hastada subluksasyon, 1 hastada kalça dislokasyonu, 1 hastada distal humerus kırığı, 1 hastada septik artrit gelişti. Lokal nüks ise toplam 3 hastada meydana geldi (10. ay, 15. ve 18. ayda; iki tanesi implant alanı içinde olup 1 tanesi ise operasyon alanın hemen yanında meydana gelmiştir). Tüm hastaların ortalama takip süresi 36 ay, genel sağkalım ise 75,6 ay, 5 yıllık genel sağ kalım %70 idi. Sonuç: Kemik tümörlerinin tedavisinde radyoterapi önemli bir rol oynamaktadır. Kemiğin ekstrokorperal ışınlanması iyi bir sterizasyon yanı sıra biyolojik materyal olması açısından avantaj sağlamaktadır. Ayrıca ekonomik, kolay ve hızlı uygulanması da kullanımını son yıllarda arttırmıştır. Kliniğimizde ki sonuçlar da onkolojik olarak diğer uygulamalardan farklı olmadığını göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal ışınlama, kemik tümörleri T
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE