Hasılatın TFRS 15-Türk vergi mevzuatı ve BOBİ FRS bölüm 5 kapsamında incelenmesi ve bir uygulama - Yesiralioğlu, Seda (My University, 2019)
Hasılat işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olarak ortaya çıkan gelirlerini ifade etmektedir. İşletmenin finansal performansını değerlendirmede en önemli unsurlardan biri hasılattır. Bu nedenle hasılatın belirlenmesi ve finansal raporlarda doğru ve gerçekçi olarak yer alması işletmeler açısından son derece önemli bir konudur. Amerikan Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri ile Uluslararası Finansal Raporlama Standardı arasında yakınsama sağlamak, muhasebede tek bir yapının oluşturulması ve mevcut standartlardaki hasılatın muhasebesine ilişkin belirsizliklerin giderilmesi amacıyla hasılat konusunda yeni bir standardın yayınlanmasına ihtiyaç duyulmuştur. TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Hasılat Standardı, hasılatın muhasebeleştirilmesi konusunda farklı bir model uygulayarak farklı bir yaklaşım ortaya koymuştur. Bu araştırmanın amacı TFRS 15 Hasılat Standardının etkilerinin sektör içinde ve sektörler arasında karşılaştırılması, finansal tablolara etkilerinin ortaya konulmasıdır. Bu amaçla BİST’te ulaştırma, haberleşme ve imalat sektörlerinde faaliyet gösteren 30 şirketin denetim raporları içerik analizi ile incelenerek standardın etkileri tespit edilmiştir. Bu bağlamda tespit edilen şirketlerin 1 Ocak - 31 Aralık 2018 Hesap Dönemine Ait Konsolide Finansal Tabloları ve Bağımsız Denetim Raporları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda standardın uygulanmasından en fazla etkilenen sektörün haberleşme sektörü olduğu bu sektörü ulaştırma ve imalat sektörlerinin takip ettiği görülmüştür. Standardın ilk uygulamasının gelir tablosu ve finansal durum tablosu hesap kalemleri üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.

Revenue refers to the income of the entity in relation to its core business. Revenue is one of the most important factors in evaluating the financial performance of the enterprise. Therefore, the determination of the revenue and the fact that it is included in the financial reports accurately and realistically is an extremely important issue for the enterprises. There was a need to publish a new standard on revenue in order to achieve convergence between the US Generally Accepted Accounting Principles and the International Financial Reporting Standard, to create a single accounting structure and to eliminate the uncertainties regarding the accounting of revenue in existing standards. IFRS 15 Revenue from Customer Contracts has adopted a different approach to accounting for revenue. The purpose of this study is to compare the effects of IFRS 15 Revenue Standard within and between sectors and to reveal the effects on financial statements. For this purpose, the audit reports of 30 companies operating in the transportation, communication and manufacturing sectors in BIST were examined by content analysis and the effects of the standard were determined. In this context, the Consolidated Financial Statements and Independent Audit Reports of the companies identified for the period 1 January - 31 December 2018 are used. As a result of the research, it was seen that the sector which was most affected by the implementation of the standard was the communication sector followed by the transportation and manufacturing sectors. The first application of the standard has been found to have an impact on the income statement and statement of financial position items.
Keywords: Business; Hasılat; IFRS 15 Revenue Standard; İşletme; TFRS 15 Hasılat Standardı Revenue