The ımpact of housıng wealth on consumptıon ın turkey: a panel data analysıs for 2004-2013 perıod - Duran, Engin (My University, 2016)
TÜRKİYE’DE KONUT REFAHININ TÜKETİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: 2004-2013 DÖNEMİ İÇİN PANEL DATA ANALİZİ Konut refahındaki değişim ile tüketimdeki değişim arasındaki ilişkiyi inceleyen güncel literatür üç ana başlığa odaklanmaktadır. Bunlardan ilki konut refahının artışının tüketimi teşvik ettiği refah etkisidir. Konut refahının artması ile teminat etkisinin artması ikinci açıklama olarak literatürde yer almaktadır. Son ve üçüncü açıklama ise hem konut refahını hem de tüketimi birlikte etkileyen üçüncü bir faktörün olduğu ve bu değişkenlerin birlikte hareket ettiği ortak faktör açıklamasıdır. Bu tez çalışmasında refah etkisi ve ortak faktör etkisi yaklaşımları analiz edilerek konut refahı ve tüketim arasındaki ilişki anlaşılmaya çalışılmıştır. TÜİK tarafından düzenlenen Hanehalkı Bütçe Anketi (HBS) mikro verileri kullanılarak 2004 ve 2013 yılları arasında konut refahı ve tüketim arasındaki ilişkinin yönü analiz edilmiştir. Bulunan sonuçlar göstermektedir ki bu zaman diliminde Türkiye’de tüketimin değişimi ile konut refahındaki değişim arasındaki ilişkinin tek açıklayıcısı refah etkisi değildir. Ayrıca, farklı yaş aralıkları ve farklı hanehalkları için farklı sonuçlara erişilmiş ve bu nedenle hanehaklarının karakteristik özelliklerinin refah etkisinin analizinde önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ortak faktör etkisi için yapılan tahminlere göre tüketici kredileri ile yurtiçi kredi hacmi konut refahı ve tüketimdeki değişimi açıklamada anlamlı sonuçlar vermektedir. ketim, Refah Etkisi, Konut Refahı, Finansallaşma

THE IMPACT OF HOUSING WEALTH ON CONSUMPTION IN TURKEY: A PANEL DATA ANALYSIS FOR 2004-2013 PERIOD The contemporary literature that investigates the positive relation between housing wealth change and consumption change focuses on three main explanations. The first is that increasing housing wealth stimulates consumption through the wealth effect. The second explanation is that by the collateral effect that is a housing wealth rise encourages a comparable rise in the consumption level of households. The third is common factor approaches, which claim that both housing wealth and consumption are influenced by common factors.We analyzed the wealth effect and common factor approaches to understand the relationship between housing wealth and consumption. The trajectory of the relationship between housing wealth and consumption from 2004 to 2013 was analyzed by using Household Budgetary Survey (HBS) micro data published by TURKSTAT. Our results indicate that wealth effect is not the only driver of the relationship between consumption change and housing wealth change in Turkey for this period. Additionally, we obtained different results for different household sub-groups and with different age boundaries. A household’s characteristics and properties are crucial in analyzing and understanding the wealth effect’s results. The estimation results for common factor approaches indicate that consumer credit and total domestic credits are statistically significant in explaining the link between housing wealth and consumption level of households. Consumption, Wealth Effect, Housing Wealth Financialization
Keywords: Ekonomi; Sosyal yönleri; Tarih; Tüketim; Türkiye