Atypical demyelinating disorders suggesting multiple sclerosis - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Amaç : Klinik tablo, MRG bulguları, elektrofizyolojik çalışmalar ve beyin biyopsisi daha önce tariflenen demiyelinizan hastalıkları düşündürmeyen iki hastayı sunduk. Materyal ve Metod : İlk hastamız optic nörit tablosunu takibeden 3.5 aylık süreç sonunda bilinç kaybı ve koma tabloları sonrası kaybedildi. Sol hemipleji nedeniyle gelen diğer hastanın MRG'sinde çok sayıda çevresi kontrast tutan nodüler lezyon gözlenmiş, steroid ve azotioprin tedavisi ile rahatlamıştı. Tartışma : MS şüphesi ile değerlendirilen hastalarda klinik tanı gayret gerektirmektedir. Daha önceki bilgilere bağlı önseziler halen en önemli bölümü oluşturmaktadır. Tanı klinik seyir, nöroradyolojik bulgular ve beyin biyopsisi ile konur. Sonuç : MS şüphesi ile değerlendirilen hastalarla karşılaşıldığında nörologlar tarafından değişik basamakların takibini önermekteyiz.

Objective : We present two patients with clinical course, MRI findings, electrophysiologic studies, and brain biopsy not suggestive of any previously described demyelinating disorder. Materials and Method : One with history of optic neuritis became comatose in a steady pattern within 3.5 months and died. The other who developped left hemiplegia showed multiple ring-enhanced nodular lesions in MRI and good response to steroid and azothioprine. Discussion : The assesment of the patient suspected of having MS remains a clinical challenge in which sound judgement is of paramount importance. The diagnosis was established by the clinical course, the neuroradiological findings, and the result of brain biopsy. Conclusion : We suggest that several steps should be followed by a neurologist when first confronted by a patient suspected of having Multiple Sclerosis.
Multipl sklerozu düşündüren atipik demiyelinizan hastalıklar
Keywords: Genel ve Dahili Tıp