Uluslararası girişim sermayesi̇ fonlarının Türki̇ye gi̇ri̇şi̇m ekosi̇stemi̇ üzeri̇ndeki̇ etki̇si̇ - Yıldız, Buse İlay (My University, 2023)
Alternatif finansal yatırımlar arasında yer alan girişim sermayesi yatırımları, özellikle erken aşamadaki girişimlerin büyüme dönemleri için önemli bir finansman kaynağıdır. Günümüzde ülkelerdeki pek çok kamu ve özel sektör, girişim sermayesi fonları kurarak startuplara doğrudan yatırım yapmaktadır. Bu amaçla faaliyet gösteren fonlardan bazıları, kendi ülkelerindeki yatırımların yanı sıra, küreselleşmenin de etkisiyle uluslararası ölçekte sınır ötesi yatırımlara öncelik vermekte ve farklı ülkelerdeki girişimlere yatırım yaparak yatırımcılarının kazançlarını çeşitlendirmeyi ve bu sayede küresel girişim ekosisteminin finansmanına katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada küresel girişim sermayesi ekosisteminin dönüşümü incelenmiş ve ardından Türk girişimcilik ekosisteminin dönüşümü ve yabancı girişim sermayesi fonlarının ve sınıf ötesi işlemlerin Türkiye girişimcilik ekosistemi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın sonunda öneriler bölümünde daha fazla uluslararası girişim sermayesi fonunun Türkiye girişimcilik ekosistemini tanıması ve yatırımlarına yön vermesi için atılması gereken adımlar belirlenmektedir.

Venture capital investments, which are among alternative financial investments, play an essential role in financing, particularly during the early growth stages of ventures. Today, both public and private sectors in various countries invest directly in startups by establishing venture capital funds. Some of these funds, apart from investing within their own borders, prioritize international cross-border investments due to the influence of globalization. They aim to diversify the returns for their investors by investing in startups in different countries, thereby contributing to the global startup ecosystem's financing. In this study, the transformation of the global venture capital ecosystem is examined, followed by an exploration of the transformation of the Turkish entrepreneurship ecosystem. The impacts of foreign venture capital funds and cross-border transactions on the Turkish entrepreneurship ecosystem are also investigated. At the end of the study, the necessary steps for enabling more foreign venture capital funds to become acquainted with the Turkish startup ecosystem and effectively guide their investments are identified in the recommendations section.
Keywords: Cross-border investments; Doğrudan Yabancı Yatırım; Entrepreneurship; Foreign Direct Investments; Girişim sermayesi; Girişim Sermayesi Yatırımları; Girişimcilik; Risk capital; Risk sermayesi; Sınır Ötesi Yatırım Venture Capital Investments; Turkey; Turkish Entrepreneurship Ecosystem; Türkiye; Türkiye Girişim Ekosistemi; Venture capital