Türkiye’deki ticari bankaların analitik ağ süreci yaklaşımı ile finansal performans analizi - Karataş, Sedat (My University, 2014)
TÜRKİYE’DEKİ TİCARİ BANKALARIN ANALİTİK AĞ SÜRECİ YAKLAŞIMI İLE FİNANSAL PERFORMANS ANALİZİ Kişiler ve kurumlar önemli veözellik arz eden konularda belirli sürelerde karar vermek zorunda kalırlar. Belirli bir maliyet sonucunda toplanan verilerin değerlendirilmesi ve bu değerlendirmenin sonucunda bir karara varılması, çok önemli ve karmaşık konularda modern karar verme tekniklerine başvurulmasını zorunlu hale getirmiştir. Bir kurumun başarısı ve başarısının sürekliliği gösterdiği performansa bağlıdır. Bu nedenle kuruluşların performanslarını çok kriterli karar verme yöntemleri ile profesyonelce ölçmeleri ve izlemeleri büyük önem arz etmektedir. Günümüzde karar verme yöntemleri yatırım, üretim, planlama, ekonomi, enerji, performans analizi ve birçok değişik alanlarda kullanılmaktadır. Çok kriterli karar verme yöntemlerinden Analitik Ağ Süreci yöntemi karar verme sürecinde konuyla ilişkisi olan bütün nitel ve nicel kriter ve alt kriterleri konuya dahil edebilen karar verme problemlerinde uygulaması kolay ve farklı konularda da ortak çözümler sunabilen bir yöntemdir. Bu çalışmada; Türkiye’de bankacılık sektörünün seyri kısaca incelenmiş, risk kavramı, bankacılıkta risk ve risk yönetimi konuları genel düzeyde ele alınmıştır.Risk yönetimi hususunda uluslararası düzenlemelere de kısaca yer verilmiştir. Performans kavramı ve performans analizi incelenmiş ve bankacılıktaki önemi vurgulanmıştır. Performans türleri ve performans değerlemede kullanılan temel kavramlar ile finansal rasyolar çerçevesinde performans değerlemesi hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Ticari bankaların performans analizine yönelik analitik ağ süreci hakkında kavramsal ve teorik alt yapı verilmiştir. Daha sonra analitik ağ süreci yöntemi ile oluşturulan model ağ ile Türkiye’de faaliyet gösteren ticari bankalardan aktif büyüklüğüne göre seçilen ilk on bankanın2001-2011yıllarına ait finansalrasyoları kullanılarak yıllar itibariyle ayrı ayrı ve tüm yılları kapsayan finansal performans sıralaması ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Analitik Ağ Süreci, Banka Performans Analizi

Türkiye’deki ticari bankaların analitik ağ süreci yaklaşımı ile finansal performans analizi THE FINANCIAL PERFORMANCE ANALYSIS OF COMMERCIAL BANKS IN TURKEY BY USING ANALYTIC NETWORK PROCESS APPROACH Persons and institutions have to decide on significant and important issues in a specific of time and reaching a decision as a result of this assessment has already made it necessary to resort to the modern decision-makingtechniques in very important and complex issues. The success and sustainability of an organization's success depends on its performance. For this reason, it is very important for organizations to measure and monitör performance of professionally by using multi-criteria decision-making methods. Nowadays, methods of decision-making are used many different fields. Analytic Network Process, one of the multi-criteria decision-making methods that can inculude all the qualitative and quantitative criterias and sub-criterias related to the subject during the decision period, is a method easy to apply to the problems of decision and can offer jointsolutions to different issues. Briefly, in this study, the course of the banking sector in Turkey has been examined, the concept of risk in banking risk and risk management issues at the global level have been informed, in addition, the risk management and international regulations have been briefly mentioned. General information about the concept of performance and performance analysis have been made ​​and importance of banking emphasized. General information about performance types and performance evaluation within the framework of the basic concepts take place. Analytic network process for the analysis of commercial banks on the conceptual and theoretical performance of the infrastructure has been provided. Then, the modal constructed by the network based on the method of Analytic network process on asset size o the selected top 10 commercial bank operating in Turkey, using their 11-years(2001-2011) financial ratios and financial performance ranking year by year and all years have been eveluated. Analytic Network Process, Bank Performance Analysi
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finans; Ticari Bankalar; Türkiye