Ortaokula giden roman çocukların beslenme durumları ve beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi - Çil, Mübera (My University, 2021)
ÖZETAmaç: Çalışmada; ortaokula giden Roman çocukların beslenme durumları, alışkanlıkları ve davranışları, enerji ve besin ögesi alımları ile beslenme bilgilerinin saptanması ve beslenmelerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç Yöntem: Bu çalışma Aralık 2019-Mart 2020 tarihleri arasında yürütülen kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya 181 öğrenci katılmıştır. Çocuğa ve aileye ilişkin sosyodemografik özellikler, çocukların beslenme alışkanlıkları, yeme alışkanlıkları, okuldaki beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeylerine ilişkin bilgileri anket formu kullanılarak sorgulanmıştır. İki günlük (1 gün hafta içi, 1 gün hafta sonu) besin tüketim kayıtları alınmış ve Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) önerileri ile karşılaştırılmıştır. Antropometrik ölçümleri ve biyoelektriksel impedans analizleri yapılmıştır. Fiziksel aktivite özellikleri ve düzeyleri belirlenmiştir. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir.Bulgular: Roman çocukların %92,6’sının yaşa göre boy uzunluğunun, %59,6’sının yaşa göre beden kütle indeksinin normal aralıkta olduğu belirlenmiştir. Fiziksel aktivite düzeylerine (PAL) göre %52,1’inin az aktif olduğu bulunmuştur. PAL değerinin erkek çocuklarda kızlar çocuklardan daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,001). Çocukların %45,7 sıklıkla 4-5 öğün yaptığı, %60,6’sının en az bir öğün atladığı belirlenmiştir. Kız çocukların günlük yağ alımlarının, erkek çocuklardan daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,044). Günlük makro besin ögesi alımları TÜBER‘de önerilen düzeyleri karşılarken; D vitamini (%24,1), potasyum (%39,1) ve kalsiyum (%62,5) alımlarının önerilen düzeyi karşılamadığı tespit edilmiştir. Beslenme bilgi puan ortalamaları 20 puan üzerinden 13,0±3,2 puan olarak belirlenmiştir. Sonuç: Romanlar dezavantajlı etnik gruplar arasındadır. Bu çalışma; Roman çocukların fiziksel olarak az aktif olduklarını, beslenme bilgilerinin geliştirilmesi gerektiğini ve bazı besin ögeleri açısından yetersiz beslendiklerini ortaya koymuştur.

ABSTRACTAim: It was aimed to determine the nutritional status, habits and behaviors, energy and nutrient intake and nutritional knowledge of Roma children attending secondary school and to determine the factors that affect their nutrition.Material Method: This study is cross-sectional study conducted between December 2019-March 2020. There are 181 students in the study. Sociodemographic characteristics, nutritional habits and nutritional knowledge levels were questioned using questionnaire form. Two-day food consumption record and Nutrition Guide Turkey (TUBER) were compared with recommendations. Anthropometric measurements and bioelectrical impedance analyzes were made. Physical activity characteristics and levels were determined. The level of significance was accepted as p<0,05. Results: It was determined that 92,6% of Roma children had height for age and 59.6% had body mass index for age in the normal range. According to physical activity levels (PAL), 52.1% were found to be less active. It was determined that 45.7% of them had 4-5 meals a day, and 60.6% of them skipped at least one meal. It was found that the daily fat intake of girls was higher than that of boys (p=0,044). It was found that vitamin D (24,1%), potassium (39,1%) and calcium (62,5%) intakes did not meet the recommended level. Nutrition knowledge score averages were determined as 13,0±3,2 points out of 20 points.Conclusion: Roma are among disadvantaged ethnic groups. It revealed that Roma children are physically less active, their nutritional knowledge needs to be improved, and they are malnourished in terms of certain nutrients.
Keywords: beslenme bilgi düzeyi Roma; beslenme durumu; Beslenme fizyolojik olayları; Çingeneler; Health; Junior high school students; nutritional knowledge level; Nutritional physiological phenomena; nutritional status; Ortaokul öğrencileri; Roman; Romanies; Sağlık