1990'ların ortalarından 2018'e : Bollywood ve Endonezya Sineması’nda Müslüman kimliğinin temsili - Barbhuiya, Hisham (My University, 2022)
Bu tez, 1990'lar ve 2000'lerdeki Bollywood ve Endonezya filmlerinin karşılaştırmalı bir incelemesini yapmayı amaçlamaktadır. Bollywood ve Endonezyalı film yapımcılarının özellikle 90'lardan 2018'e kadar Müslümanları betimleyen ve kimliği tartışan eserlerinin sosyolojik bir içerik yorumlamasıdır. Müslüman tasvirindeki farklılıkların ardındaki motifler, kültürel emperyalizm ve temsil ışığında analiz edilmekte ve araştırılmaktadır. Bu araştırma, sinemanın anlatısını ve Müslümanları temsil etme girişimlerini deşifre ederek Hindistan ve Endonezya'daki kimlik, temsil, tarih ve güncel meselelere odaklanmaktadır. Bu çalışma, bu amaçla üç Bollywood filmine (Aloo Chaat, My Name is Khan, Padmavat) ve üç Endonezya filmine (Assalamualaikum Beijing, Tanda Tanya, ve Surga Yang Tak Dirindukan) odaklanmaktadır.

This thesis aims to be a comparative study of Bollywood and Indonesian movies in the 1990s and 2000s. It is a sociological genre analysis of the works of Bollywood and Indonesian film-makers which depict Muslims and discuss identity, especially during the 90s till 2018. The motives behind the differences of Muslim depiction are analysed and explored in the light of cultural imperialism and representation. The thesis focuses on identity, representation, history, and contemporary issues in India and Indonesia by deciphering the narrative of cinema and their attempts at representing Muslims. This work focuses on three Bollywood movies—Aloo Chaat, My Name is Khan, Padmavat—and three Indonesian movies—Assalamualaikum Beijing, Tanda Tanya, and Surga Yang Tak Dirindukan —for the purpose.
Representation of Muslim identity in Bollywood and Indonesian cinema : mid-90s to 2018
Keywords: Anti-Muslim Bias; Başörtüsü; Bollywood; Endonezya; Hijab; Hindistan; India; Indonesia; Malaysia; Malezya; Motion pictures; Müslüman Karşıtı Önyargı; Pakistan; Pakistan India; Sinema