Farklı CAD/ CAM restorasyon materyallerinin immediyat dentin kapama prosedürü uygulanmasına bağlı olarak diş dokusuyla bağlantısı açısından in vitro değerlendirilmesi - Kesimli, Ezgi Günsel (My University, 2020)
Amaç: ‘‘İmmediyat dentin kapama’’ (IDS) yönteminin CAD/ CAM materyallerinin bağlanma dayanımına etkilerinin karşılaştırılması ve kopma yerlerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 108 çekilmiş diş, Cerasmart (GC Corporation), TetricCAD (Ivoclar Vivadent), IPSe.maxCAD (Ivoclar Vivadent) materyalleriyle simante edilmek üzere rastgele üç gruba ayrıldı. Her grup, kontrol grubu (IDS uygulanmayan), 1.Deney grubu (Sadece adeziv ile IDS uygulanan), 2.Deney grubu (Adeziv ve akışkan kompozit ile kombine IDS uygulanan) olmak üzere alt gruplara ayrıldı (n:12). IDS yönteminde, G-Premio Bond, Geanial Universal (GC Corporation), Adhese Universal, Tetric N-Flow (Ivoclar Vivadent), malzemeleri kullanıldı. Blok materyalleri Isomet 1000 (Buehler, ABD) cihazında hazırlandı. Simantasyonda G-CEM Link Force (GC, Corporation), Variolink Esthetic (Ivoclar Vivadent,) simanları kullanıldı. Polimerizasyonda Valo (Ultradent, USA) ışık cihazı kullanıldı. Örnekler termal siklüs cihazında (Thermocycler 1100, SD Mechatronik, Germany) yaşlandırıldı. Makaslama bağlanma dayanımı ölçümleri (Shimadzu AGS-X) üniversal test cihazında, kopma yerleri incelemesi ışık mikroskobunda (Leica M27.5) yapıldı. Veriler ‘‘tek yönlü ANOVA’’, ‘‘Tukey’’, ‘‘Ki-kare’’ testleriyle analiz edildi (p<0,05). Bulgular: Materyaller kendi içerisinde değerlendirildiğinde IDS, bağlanma dayanımında anlamlı fark yaratmamıştır (p>0,05). 1.Deney gruplarıyla 2.Deney grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmamıştır. Materyallerden en düşük bağlanma dayanımını IPS e.max CAD göstermiştir. 2.Deney gruplarının bağlanma değerleri ortalaması kontrol gruplarından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: IDS uygulaması üç materyalin de bağlanma değerlerini etkilememiştir. 2.Deney grubu değerleri kontrol grubu değerlerinden yüksek bulunduğu için, IDS uygulamasının bağlanma dayanımını arttırdığı düşünülebilir.

Aim: The aim of this study was to investigate the bonding efficiency and observation of the failure mode of different CAD/ CAM materials, with ‘‘immediate dentin sealing’’ (IDS) technique. Material and Method: 108 molars divided in three groups according to Cerasmart (GC Corporation), TetricCAD (Ivoclar Vivadent), IPSe.maxCAD (Ivoclar Vivadent) materials. Each group was divided into subgroups (n:12): Control group (No IDS applied), first experimental group (IDS with only adhesive application) and second experimental group (IDS with adhesive and flowable composite application). For IDS, G-Premio Bond (GC Corporation), Adhese Universal (Ivoclar Vivadent), Gænial Universal (GC Corporation), Tetric N-Flow (Ivoclar Vivadent) materials were used. CAD/ CAM materials prepared with Isomet 1000 (Buehler, ABD) universal testing machine. G-CEM Link Force (GC Corporation), Variolink Esthetic (Ivoclar Vivadent) cements were used for luting. Valo (Ultradent, USA) was used for polymerization. Specimens were thermocycled with Thermocycler 1100 (SD Mechatronik) machine. Universal testing machine (Shimadzu AGS-X) was used to test shear bond strength (SBS) and stereomicroscope was used to evaluate failure modes. The data were analyzed with ‘‘oneway ANOVA’’, ‘‘Tukey’’ and ‘‘Chi-square’’ tests. Results: IDS application has no significant effect on the SBS of the materials used in this study (p>0,05). No significant difference revealed between two different IDS procedures. IPSe.maxCAD showed the lowest SBS. Second experimental groups SBS was significantly higher than the control groups SBS. Conclusion: IDS application has no significant effect on the SBS of the materials used in this study. Based on the data of high SBS values of second experimental groups, IDS can be an alternative procedure to improve SBS.
Keywords: CAD/ CAM; Diş hastalıkları; Health; immediate dentin sealing; immediyat dentin kapama CAD/ CAM; makaslama bağlanma dayanımı; Sağlık; shear bond strength; Tooth diseases