Enflasyon muhasebesinin mali tablolara etkisi ve Türkiye’de yıllara sari inşaat işletmelerinde enflasyon düzeltmesi uygulaması - Aktaş, Selim (My University, 2006)
) Genel olarak, “fiyatlar genel seviyesindeki artıs” seklinde tanımlanan enflasyon, fiyatlar genel seviyesindeki sürekli bir artıs süreci ile beraber yerli paranın degerinde sürekli bir düsüse de neden olmaktadır. _sletme ile ilgili karar vermekte olan pek çok kisi ve kurum tarafından kullanılan mali tabloların gerçek bilgileri yansıtması son derece önemlidir. Enflasyonist ortamlarda mali tablolardan hareketle dogru karar verebilmek için enflasyona göre düzeltilmis mali tablolara ihtiyaç vardır. Ülkemizde enflasyon muhasebesi ve düzeltmesi ile ilgili düzenlemeler 5024 sayılı Kanun ile yapılmıstır. Enflasyon düzeltmesi, parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayısı ile çarpılması suretiyle, mali tablonun ait oldugu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanmasıdır. 5024 sayılı Kanun uyarınca “kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri fiyat endeksindeki artısın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100’den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10’dan fazla olması halinde mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutarlar.Enflasyon düzeltmesi uygulaması her iki sartın birlikte gerçeklesmemesi halinde sona erer.” Mükelleflerimizce ilk defa 31.12.2003 tarihli bilançolar enflasyon düzelmesine tabi tutulmus, sartların olusması nedeniyle de 2004 yılında enflasyon düzeltmesi yapılmıstır. Yıllara sari insaat ve onarım islerine ait maliyet ve hak edislere iliskin düzeltmeler, enflasyon düzeltme hesabı yerine yıllara sari enflasyon düzeltme hesabına kaydedilir. Bu hesap isin bitiminde kar/ zarar hesabına intikal ettirilir. Düzeltme sonucu bulunan tutarlar izleyen dönemde enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılmadıgına bakılmaksızın, izleyen dönemin baslangıç degeri olarak dikkate alınır. Bu nedenle düzeltme farklarının kar/ zarara etkisi sıfırlanmıs olmakta, düzeltme sonucu ortaya çıkan kar/ zarar bilançonun diger kalemlerden kaynaklanmaktadır. (

) Inflation, defined generally as ‘ rise in general level of prices’, cause permanent fall on domestic money’s value beyond the process of price rising. Reflecting exact datas of financial statements used by many people and institutions for decision making about corporations, is substantially important.In inflationary economies, there is a need to inflation-adjusted financial statements to utilize accurately from that statements. In our country, inflation accounting and inflation adjustment standards have been introduced by the enactment at law nu.5024. Inflation accounting can defined as recalculation of the financial amounts of non-monetary items by multiplying them with indices in order to show real values and current purchasing power. According to the 5024 numbered law, corporate and individual income taxpayers, who use balance-sheet method for determination of their own earnings, are obliged to restate their financial statements if the cumulative inflation of the economy for the last three years exceeds 100% and if the inflation for the last year exceeds 10%.Unless these condition occur together, IA implementation is finalized.For the first time 31.12.2003 dated balance-sheets were restated and inflation adjustment was made in 2004 as the counted conditions occured. Adjustments on long-term constraction and repair costs and progress billings are recorded on long-term inflation adjustment account, instead of inflation adjustment account.Then, by the end of work, this account is transferred to profit/ loss account.Amounts founded after the restatement are taken into account as the initial values of following fiscal period,regardless of whether inflation adjustment has been made or not.Thus, effects of adjustment differences on profit/ loss get neutralized and profit/ loss emerging from adjustments stems from other items of balance-sheet.
Keywords: Enflasyon Muhasebesi_Türkiye; Mali Tablolar_İşletmeler