L’enseıgnement des expressıons ıdıomatıques dansles classes de fle - Yenigün, Didar (My University, 2013)
Günlük hayatta, her ne kadar birçoğumuz tarafından, özellikle de öğretmenler tarafından bir kenara itilip göz ardı edilse de, deyimlerin bir dil ve bu dilin dâhil olduğu kültür içindeki önemi inkâr edilemez. Tam da bu nedenle, biz de çalışmamızda, deyimlerin günlük hayatımızda ve eğitimimizdeki bu önemini gözler önüne serme kaygısını taşımaktayız. Çalışmamızın temelini Fransızca deyimler ve bu deyimlerin Fransızca dil sınıflarında öğretilmesi oluşturmaktadır. Bu çalışma dâhilinde, deyimleri farklı bir bakış açısıyla detaylı bir şekilde ele almaktayız. Çalışmamız alt başlıklardan oluşan üç temel bölümden oluşmaktadır. İlk olarak, birinci bölümde, çalışmamızın sorunsalını ortaya koyuyoruz. İkinci bölümümüz iki alt bölümden oluşmaktadır. Bunlardan birincisinde, deyimler konumuza genel bir giriş yapıyor ve deyimlerin de içinde bulunduğu deyiş bilim dünyasını tanıyoruz. Bu şekilde, deyiş bilim dünyasına girme ve benzer formları görme şansı buluyoruz. Birinci bölümün, ikinci kısmında ise deyimleri tek başına tüm özellikleriyle ayrıntılı bir şekilde inceliyoruz. Üçüncü bölüm de ikinci bölüm gibi iki kısımdan oluşuyor ve temel olarak, deyimlerin Fransızca dil sınıflarında öğretilmesini konu alıyor. Birinci kısımda, deyimlerin metotlarda ve diğer kitaplardaki yeri, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve ndeki yeri, tarihçesi, önemi ve deyim eğitiminde yaşın önemi gibi daha genel konulardan bahsederken, ikinci kısımda, Fransızca dil sınıflarında deyimlerin öğretilmesi için bazı öneriler sunulmaktadır. Ayrıca, çalışmamıza temel teşkil etmesi açısından, bir de en çok kullanılan Fransızca deyimler sözlüğü hazırladığımızı da eklememiz gerekir. Böylece, deyimler üzerine, başka çalışmalara yol açabilecek ayrıntılı bir çalışma ortaya koyuyor ve deyimleri öğrenmeye ya da öğretmeye çalışanlara bir referans oluyoruz.

Idioms occupy an indispensable place in a language and culture even though its importance is ignored and kept apart by most of the people in daily life, but especially by teachers in the education system. This is why, in our study, we try to bring the importance of the idioms in our lives and in our education to light. The interest of our study is the French idioms and their teaching in the classes of French language. We examine the idioms in detail with a different point of view. Our study consists of three main parts in which the titles are detailed. First, we start by giving the problematic of our study. In the second part, there are two chapters. In the first chapter of this section, we make an entry to our subject of idioms and we are acquainted with the world where idioms are born. In this way, we find the chance to enter the world of phraseology and see the similar forms to the idiomatic expressions. As to the second chapter of the second part, we examine the idioms in depth with all its features. In the third part, we talk about the teaching idioms in the French language classes. The third part of our study also consists of two chapters. In the first chapter, we talk about general concepts related to teaching French idioms like its place in the methods and complementary works, his place in the Common European Framework of Reference for Languages ​​, its history, his importance and the impact of age. In the second chapter, we talk about the didactic proposals for teaching idioms in French language classes. We should also add that we have prepared a dictionary of the most common French idioms in an attempt to form a basis for our study French idioms. In this way, we make a detailed study about the idioms which opens a way to other studies and which can be a reference for the ones who want to learn and teach idioms
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Fransız Dili; Türkiye; Yabancı Dil Eğitimi, Fransızca