Uluabat (Apolyont) Gölü kadın balıkçılarının profili - Özer, Aslıhan (My University, 2010)
ULUABAT (APOLYONT) GÖLÜ KADIN BALIKÇILARININ PROFİLİ Bu çalışmada Uluabat (Apolyont) Göl'ünde balıkçılık yapan kadın balıkçıların profili incelenmiştir. 2008 Şubat ayından başlayarak 2009 yılı Mayıs ayı da dahil olmak üzere bu süre içerisinde 4 kez göle gidilerek balıkçılıkla uğraşan 62 adet kadın balıkçıya hazırlanan anketler uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, balıkçıların yaş dağılımlarının; en çok % 40.32 ile 40–49 yaş arasında, en az da % 1.61 oranı ile 60-69 yaş grubunda olan kadın balıkçılardan oluşmaktadır. Bu balıkçıların % 90.32 si evli, % 0 ı bekar ve % 9.68 inin ise dul olduğu belirlenmiştir. % 93.55 i ilkokul mezunu, % 6.45 i ortaokul mezunudur. Balıkçı teknelerinin boyları 6 m ile 6.30 m arasında değişmektedir. Teknelerin % 75.41 i motorlu, % 24.59 u motorsuzdur. Motorlu olanlar 14 HP gücündedir. Motor tiplerine bakıldığında; % 80.43 ü pancar ve % 19.57 si ise İtalyan Regulini motordur. Balıkçıların avlanma ekipmanları fanyalı ağ, fanyasız ağ, pinter ve paraketadır. Ağ göz açıklığı 45 ile 60 mm dir. Kadın balıkçılardan elde edilen bilgilere göre gün içersinde tutulan balık miktarı 40- 60 kg arasında değişmektedir. Anahtar sözcükler: Uluabat (Apolyont) Göl'ü, Balıkçı, Profil,

FISHERWOMEN PROFILE OF LAKE ULUABAT (APOLYONT) In this study, fisherwomen profile of lake in Uluabat (Apolyont) was investigated. Lake Uluabat (Apolyont) was visited 4 times, from the beginning of February 2008 to the end of June 2009, and within that period prepared questionnaires were applied to 62 fisherwomen. As a result of the research, when considering fisherwomen age distribution, the largest group is between 40-49 ages with 40.32 % and the smallest group is between 60-69 ages with 1.61 %. 90.32 % is married, 0 % is single and, 9.68 % widow, 93.55 % is primary school graduate, 6.45 % is secondary school graduate.The lengths of the boats very between 6 m and 6.30 m. 75.41% of the vessels have 14 HP engine. 24.59 % of the vessels are without engine.When the engine types are evaluated, 80.43 % is pancar engine and 19.57 % is italian regulini engine. Fishing equipments are trammel nets, gill nets, crayfish trap and fishing line. Mesh sizes of the nets are between 45 and 60 mm. Due to the information obtained 40 -60 kg of fish caught by fisherwomen daily. Uluabat (Apolyont) Lake, Fisherwomen, Profile
Keywords: Balıkçılık; Göller; Su Ürünleri