2002-2022 yılları arasındaki fen eğitiminde argümantasyon konulu uluslararası literatürün bibliyometrik analizi - Şahin, Kübra (My University, 2024)
Fen eğitimi için önem arz eden argümantasyon konusu üzerine literatürde çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu durum araştırmacıları, bu araştırmalar içerisindeki eğilimlerin neler olduğunu keşfetmeye ve bu eğilimleri kuşbakışı görmeye yönelik araştırmalar yapmaya yöneltmiştir. Bibliyometrik analiz, bu yöntemlerden bir tanesidir. Gelecekte yapılması planlanan bilimsel bir çalışma için yol haritası görevi görmekle birlikte alandaki çalışmaların zaman içerisindeki gelişiminin takip edilebilmesi açısından da değerli bir literatür inceleme aracıdır. Argümantasyon olarak adlandırılan ve bilimin dili şeklinde tanımlanabilecek kadar fen eğitiminde büyük bir öneme sahip bir konuyla ilgili 2002-2022 yılları arasındaki araştırma eğilimlerini ortaya koyan bir bulguya rastlanmamıştır. Var olan içerik veya tematik analiz yöntem çalışmaları da hem farklı zaman dilimlerine hem de argümantasyonun farklı alt konu alanlarına ve farklı analiz tekniklerine yönelmiştir. Bu noktadan yola çıkılarak bünyesine alacağı dergileri özenle seçen, kalite ve etki değerlerine göre çok ayrıntılı bir değerlendirme süreci içeren, SSCI ve SCIE indeksli dergileri barındıran Web of Science (WoS) veri tabanı kullanılarak etki değeri (impact factor) yüksek olan ve Science Education içerikli ilk 5 dergide 2002-2022 yılları arasında yayımlanmış olan fen eğitimi ve argümantasyonun bir arada araştırıldığı makalelerin bibliyometrik analizi yapılmıştır. Bibliyometrik analiz sayesinde çalışmaların alandaki yapısına ulaşılabilir ve alan içerisinde ön plana çıkan ya da göz ardı edilen kısımlar keşfedilebilmektedir. Bu makalelerin içeriğini de nitel analiz yöntemiyle inceleyerek hangi araştırma metodunu, araştırma desenini, örneklem ve örneklem seçme yöntemini kullandıklarını belirleyerek argümantasyon konulu makalelerin alandaki yapısını ortaya çıkartmak hedeflenmiştir. Argümantasyon konusunun bilime kattığı değişimleri ve gelişimleri görmekle beraber aynı zamanda argümantasyonun ilişkilendirildiği ve etkilediği konu/ kavramlardan hangileriyle hangi yazarların çalıştığı ve alanla ilgili genel eğilimlerini keşfetmek amaçlanmıştır. Araştırmanın sonucunda fen eğitimi ve argümantasyon konulu makalelerin ortak yazar, ortak atıf, anahtar kelime ve nitel analiz verileri elde edilmiştir. Alanda ön plana çıkan yazar ve kurumlarla birlikte argümantasyonun eleştirel düşünme becerilerini nasıl etkilediği konusundaki makalelerin alanda ön plana çıktığı sonucuna varılmıştır. Tezin sonuçlar kısmında önerilerle birlikte tüm bilgiler yer almaktadır.

There are many studies in the literature on argumentation, which is important for science education. This situation has led researchers to conduct research to discover what the trends are in these studies and to see these trends from a bird's eye view. Bibliometric analysis is one of these methods. It serves as a road map for a scientific study planned to be conducted in the future, and it is also a valuable literature review tool in terms of tracking the development of studies in the field over time. There is no finding that reveals the research trends between 2002 and 2022 on a topic called argumentation, which has a great importance in science education and can be defined as the language of science. The existing content or thematic analysis method studies have also focused on different time periods, different sub-topic areas of argumentation and different analysis techniques. Based on this point, a bibliometric analysis of the articles published between 2002 and 2022 in the first 5 journals with high impact factor and Science Education content between 2002 and 2022, in which science education and argumentation were investigated together, will be conducted by using the Web of Science (WoS) database, which includes SSCI and SCIE indexed journals, which includes a very detailed evaluation process according to quality and impact values. Through bibliometric analysis, the structure of the studies in the field can be reached and the prominent or ignored parts of the field can be discovered. By examining the content of these articles with qualitative analysis method, it is aimed to reveal the structure of the articles on argumentation in the field by determining which research method, research design, sample and sample selection method they use. In addition to seeing the changes and developments that the subject of argumentation has contributed to science, it is also aimed to discover which authors work with which of the subjects/ concepts that argumentation is associated with and affects, and their general trends in the field. As a result of the research, co-author, co-citation, and qualitative analysis data of articles on science education and argumentation were obtained. It was concluded that the articles on how argumentation affects critical thinking skills together with the prominent authors and institutions in the field are prominent in the field. The results section of the thesis includes all the information along with recommendations.
A bibliometric analysis of international literature on argumentation in science education between 2002-2022
Keywords: argumentation; argümantasyon; bibliometric analysis; bibliyometrik analiz; Biology; Biyoloji; Fen bilimleri; fen eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Science; science education; Study and teaching