The effect of defense r&d expenditures on the arms export in top arms exporting Nato Countries - Orazkuliyev, Yhlas (My University, 2015)
Soğuk Savaş dönemi sona erdikten sonra dünyada siyasi ve ekonomik durum değişti. Ülkelerin çoğu askeri harcamalarını kısarak kaynaklarını daha fazla ekonominin sivil sektörlerine ayırmaya başladılar. Bu değişiklikler silah ihracatı yapan ülkelerin daha çok savunma sanayiilerini etkiledi. Bu değişiklikler doğrultusunda Avrupa ülkeleri ve ABD savunma sanayilerini, konvansiyonel silah ihracat pazarında daha rekabetçi ve kamu bütçelerine daha az bağımlı olabilmesi için yeniden yapılandırmaya başladılar. Çalışma savunma Ar-Ge harcamalarının konvansiyonel silah ihracatı üzerindeki etkisini en fazla silah ihracatı yapan 9 NATO ülkesinde araştırmaktadır. Bu çalışmada 1981-2011 dönemi için panel veri yöntemi kullandık. Çalışmamızın sonuçları, bu ülkelerin ihracatların hala dünyadaki siyasi ve güvenlik ortamlarına bağlı olduğunu ortaya çıkardı

After the end of Cold-War period, the global situation has changed politically and economically. Most of the countries have cut their military spending and more funds devoted to the civil sector of an economy. These changes mostly affected the defense industries of arms exporting countries. In line with this changes European countries and USA had started restructuring their defense industries, in order to become more competitive in conventional arms export market and less dependent from public budgets. The study examines the effect of defense R&D expenditures on the conventional arms export in the nine top arms exporting NATO member countries. In this study, we employed a panel data model for the period 1981-2011. The results of our study reveal that export of those countries still depends on the political and security environment situations in the world.
Keywords: ABD Savunma Sanayilerini; Amerika Birleşik Devletleri; Avrupa; Dış İlişkiler; Ekonomi; Konvansiyonel Silah İhracatı