Denetimli serbestliğe tabi madde kullanıcısı genç yetişkinlerin madde kullanımına yönelik farkındalık algıları : Konya örneği - Çetin, Ayşe Gizem (My University, 2019)
Bu araştırmada madde bağımlılarının kullanıcı olmak ile madde bağımlığına ilişkin farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olacağından yola çıkarak; Konya ilinde denetimli serbestliğe tabii madde kullanıcısı genç yetişkinlerin madde kullanımına yönelik farkındalık algıları çalışılmıştır. Çalışmada madde kullanıcılarının, kullanıcı olmadan önce bağımlılık yapıcı maddeler ve madde bağımlılığı konusunda ne kadar bilgili olduğu ve kullanıcı olmaları üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunun anlaşılıp, mevcut durum ile ilgili veriler sunulması ve ileriye yönelik yapılacak çalışmalara yol göstermesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemi Konya ilinde denetimli serbestlik tedbiri altındaki 20 genç yetişkin olup, görüşmeler Konya Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde, 1 Temmuz-1 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, nitel çalışma bağlamında yarı yapılandırılmış görüşme formu ve derinlemesine mülakat ve gözlem yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizinde belirgin olarak söylem analizi kullanılmakla birlikte çalışmada betimleyici bir nitelik olması sebebiyle betimsel analiz niteliği de taşıdığı söylenebilir. Veri analizi sonucunda madde kullanıcı genç yetişkinlerin kullanıcı olmadan önce madde bağımlılığı konusunda yeterli bilgi ve farkındalık düzeyine sahip olmadığı sonucu çıkarılmıştır.

In this study, starting from the fact that there will be a meaningful relationship between being a user and substance abuse awareness levels; Awareness perceptions of substance use young adults who are subject to probation in Konya were studied. In this study, it is aimed to understand how drug users know about addictive substances and drug addiction before they become users and how they have an effect on being a user, to present data about the current situation and to guide the future studies. The sample of the research was 20 young adults under probation measure in Konya province and interviews were conducted in Konya Probation Directorate between 1 July - 1 November 2018. Interviews were conducted using semi-structured interview form and in-depth interview and observation methods in the context of qualitative study. Although discourse analysis is used in the analysis of the data, it can be said that it is descriptive analysis as it is a descriptive quality in the study. As a result of the data analysis, it is concluded that young adult users who do not have sufficient knowledge and awareness about drug addiction before becoming a user.
Keywords: madde bağımlılığı farkındalık substance abuse awareness; Narcotic addicts; Narcotic habit; Uyuşturucu alışkanlığı; Uyuşturucu bağımlıları