Türkiye’de kamu özel ortaklığı modeli çerçevesinde şehir hastaneleri uygulaması ve Mersin şehir hastanesi örneği - Özdede, Volkan (My University, 2019)
1980’lerden sonra dünya genelinde uygulanan politikalarla kamusal hizmetlerinfarklılaşması gündeme gelmiştir. Geleneksel yöntemlerden uzaklaşılarak daha etkin veverimli olabileceği düşünülen politikalara geçiş olmuştur. Günümüzde pek çok ülke KamuÖzel Ortaklık (KÖO) modellerine teşvik vermektedir, çünkü göreceli olarak az maliyetli,daha etkin ve hızlı oldukları düşünülmektedir. KÖO modelleri, kamu projelerinin süreklimaliyet artışı, etkili olmamaları ve ihtiyaçlara yavaş cevap vermeleri nedeniyle tercihedilmektedir. Dünyada bazı ülkelerin klinik hizmetleri kamu girişimleri yoluyla sunduğu, bazıülkelerin de hem klinik hem de klinik olmayan hizmetleri özel sektöre ihale ettiğigözlemlenebilir. Türkiye’de ise; hastanelerin inşası, cihazların bakımı gibi klinik olmayanhizmetler KÖO modeliyle özel girişimlerle karşılanırken, klinik hizmetler sadece kamuortağınca sağlanmaktadır. Bu çalışma modelin Türkiye’deki gereksinimini tartışmakta, kamumaliyesi ve sağlık hizmetleri üzerindeki etkileri analiz etmektedir. Bu model son yıllardadikkat çekici bir gelişme göstermiş ve “Şehir Hastaneleri” başlığı altında tartışılmıştır.Modele göre, nitelikli yatak ve tıbbi cihaz ihtiyacının bütçe disiplininden ödün vermedenkarşılanacağı düşünülmektedir. Çalışmada Türkiye’nin ilk Şehir Hastanesi olarak 2017yılında açılışı yapılan Mersin Şehir Hastanesi hastanenin yapısı ve işletme süreci açısındaörnek olarak modellenmiş olup, fiziki özellikleri ve Mersin şehrinin sağlık hizmeti sunumunakatkısına da değinilmektedir.

After 1980s, differentitiation in the proposition of public services have came intoquestion with policies applied throughout the world. Transition from traditional methods topolicies which were thought to be more efficient and effective occurred. Nowadays, manycountries provide incentives for Private Public Partnership(PPP) models, because they areconsidered to be relatively less costly, more efficient and fast. PPPs are preferred because ofthe continuous cost increase and ineffective and slow response to needs in the public projects.It is observable that; some countries in the world serves clinical services through publicinitiative, others provides both the clinical and non-clinical services completely by contractingwith the private sector. As to Turkey, clinical services are provided by public partner whilenon-clinic services such us maintenance of medical devices, construction of hospitals arecompensated by private initiatives through PPP model. This study, discusses the necessity ofthe model in Turkey, analyzes it effects on public finance and provision of health services.This model has shown remarkable development and argued under the title of “City Hospitals”in recent years. According to the model, it is thought that quality bed and medical deviceneeds will be compensated without compromising on budgetary descipline. Mersin CityHospital ,that was opened in 2017 as the first city hospital of Turkey, has been modelled as anexample in terms of its structure and management processes; its physical properties andcontribution to health service provision of Mersin city are also considered in the study.
Keywords: City Hospitals; Financial Sustainability; Finansal Sürdürülebilirlik; Hastaneler; Health services administration; Hospitals; Kamu Özel Ortaklığı; Management; Mersin Şehir Hastanesi Public Private Sector Partnership; MersinCity Hospital; Sağlık hizmetleri yönetimi; Şehir Hastaneleri; Turkey; Türkiye; Yönetim