Kurumsal Sosyal Sorumluluk Haberleri ve Firma Değeri: Borsa İstanbul Örneği - KELEŞ, EMRAH (My University, 2022)
İyi bir firma olmanın iyi bir kurumsal finansal performansa (KFP) neden olup olmadığı uzun yıllardır tartışılmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine (KSS) yönelik artan ilgi, KSS-KFP ilişkisinin daha farklı bağlamlarda ve yöntemsel sorunlara neden olmayan ölçütlerleincelenmesi ihtiyacını doğurmaktadır.Bu çalışmada, KSS faaliyetlerinin değer yaratmadaki rolü KSS farkındalığı ve iletişimi aracılıyla incelenmektedir.Bunun için dinamik KSS-KFP ilişkisinin daha iyi anlaşılması için zamanla değişmeyen KSS ölçütleri yerine kısa zaman analizine imkan veren KSS haberlerinden yararlanılmaktadır. Çalışmada BİST 30 endeksi firmalarının olumlu KSS faaliyetlerine ilişkin medyada yer alan haberlere yatırımcıların tepkisi incelenmiştir. Buna göre KSShaberlerine yatırımcılar olumlu tepki göstermektedir. Olumlu KSS haberlerinin etkisi ise iki günlük pencerede ortalama 395 milyon TL (pay başı ortalama yaklaşık 20 kuruş) düzeyindedir. Bununla birlikte tepki olay günü yönetişim faaliyetlerinde, sonraki gün ise sosyal içerikli faaliyetlerdetoplanmaktadır. Çalışma bulguları gelişen piyasalardaki KSS-KFP ilişkisine ışık tutması bakımından ülkemiz pay piyasasındaki ilk bulguları ortaya koymakta olup bu ilişkiyi ortaya koyan sonuçların genellenebilirliğine katkı sağlamaktadır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İşletme; Finansal Piyasalar ve Yatırım Yönetimi; Social Sciences and Humanities; Management; Financial Markets and Investment Management; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; İŞLETME; YÖNETİM; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; BUSINESS; MANAGEMENT; Karar Bilimleri (çeşitli); Genel Karar Bilimleri; Strateji ve Yönetim; Pazarlama; İşletme ve Uluslararası Yönetim; Genel İşletme, Yönetim ve Muhasebe; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Decision Sciences (miscellaneous); General Decision Sciences; Strategy and Management; Marketing; Business and International Management; General Business, Management and Accounting; Social Sciences & Humanities