Türkiye'de Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ'ler) ve kamu garantili krediler - Kavuklu, Burhan (My University, 2019)
GENEL BİLGİLERAdı Soyadı : Burhan KavukluAnabilim Dalı : İktisatProgramı : Uluslararası Ticaret ve Para YönetimiTez Danışmanı : Prof. Dr. Mehmet ŞişmanTez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - 2019Anahtar Kelimeler : KOBİ, KOBİ Kredileri, Kamu Garantili KredilerÖZETTÜRKİYE’DE KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELER (KOBİ’LER) VE KAMU GARANTİLİ KREDİLERKOBİ’lerin (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) hem Türkiye hem dünyadaki yaygın konumu, gerek ülke halkına istihdam sağlama, gerekse ülkenin kalkınma ve ekonomik büyümesine katkıda bulunması anlamında ve ayrıca finansal anlamda kendi başlarına büyüklük gösteremeseler bile ülkelerin genel tabanına yayılmasından ve çeşitli sektörleri barındırmasından dolayı ülke ekonomileri için vazgeçilmez bir unsurdur. Bu sebeplerle ülkeler çeşitli kuruluşlar aracılığı ile KOBİ’lerin desteklenmesine yönelik politikalar geliştirmekte, çeşitli teşviklerde bulunmaktadır.Bankalardan kredi talebinde bulunan KOBİ’ler, işletmelerinin kredibilitesince kullanacakları kredinin bir karşılığı olarak bankaya teminat (nakit bloke, konut, işyeri, arsa, araç, müşteri çeki, vb.) sunmak durumunda kalabilirken, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile devlet, bankalara hazine garantörlüğünü sunarak teminat sorununu çözmektedir. Böylece KGF ile birlikte işletmeler açısından krediye erişebilme noktasında kolaylık sağlanırken, devlet açısından ise kredilerin batık riski bulunmaktadır. Bu batık kredilerin oluşması halinde devlet, KGF için ayırdığı bütçeyi bankaya sunmak zorunda kalacak ve bu da bütçe açığımızı daha da derinleştirecektir. Ancak KGF kredilerinin piyasada oluşan bir kriz ya da sektörel dalgalanmaların ardından gündeme gelmesi ile anlaşılıyor ki devlet ekonomisini ayakta tutabilmek adına risk almayı tercih etmektedir.

GENERAL KNOWLEDGEName and Surname : Burhan KavukluField : EconomicsProgramme : International Trade and Money ManagementSupervisor : Professor Mehmet ŞişmanDegree Awarded and Date : Master - 2019Keywords : SME, SMEs’ Credit, Credit Guarantee Fund (CGF)ABSTRACTSMALL AND MEDIUM ENTERPRISES (SMEs) IN TURKEY AND PUBLIC GUARANTEED CREDITSThe widespread position of SMEs (Small and Medium Sized Enterprises) both in our country and in the world, in terms of providing employment for the people of the country, contributing to the development and economic growth of the country and also spreading to the general base of the countries and hosting various sectors, It is an indispensable element for national economies. For these reasons, countries develop policies and provide incentives to support SMEs through various organizations.SMEs requesting loans from banks, as a provision of the loan to be used by the creditworthiness of their enterprises, guarantee to the bank (cash block, housing, workplace, land, vehicle, customer cheque, etc.) while it may have to offer, with the Credit Guarantee Fund (CGF), the state solves the guarantee problem by offering the Treasury guarantor to the banks. Thus, while it is easy for enterprises to access credit with CGF, there is a risk that loans will be sunk for the state. In the event that these sunken loans are formed, the state will have to present the budget it has set aside for the CGF to the bank, which will further deepen our budget deficit. However, with the introduction of CGF loans after a crisis in the market or sectoral fluctuations, it is understood that the state prefers to take risks in order to keep its economy afloat.
Keywords: Credit Guarantee Fund (CGF); Finance; KOBİ; KOBİ Kredileri; Kredi Garanti Fonu (KGF) SME; Maliye; SMEs’ Credit