Riboflavin ve kalsiyum gliserofosfat kombinasyonunun dentin remineralizasyonuna etkisinin optik koherens tomografi ile incelenmesi - YILMAZ ATALI, PINAR; TÜRKMEN, CAFER; KARGÜL, BETÜL (My University, 2022)
Riboflavin ve Kalsiyum Gliserofosfat Kombinasyonunun Dentin Remineralizasyonuna Etkisinin Optik Koherens Tomografi ile İncelenmesiPelin Kükey1, Pınar Yılmaz Atalı1, Ezgi Altuntaş1, Cafer Türkmen1 and Betül Kargül21Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı, Marmara Üniversitesi, Istanbul, Türkiye2Pedodonti Anabilim Dalı, Marmara Üniversitesi, Istanbul, TürkiyeAmaç: Optik Koherens Tomografi (OCT) noninvaziv, yüksek çözünürlüklü, kesitsel bir görüntüleme tekniğidir. Bu çalışmanın temel amacı, yüksek çözünürlüklü (HD) spektral alanlı optik koherens tomografi (SD-OCT) kullanarak CaGP içeren diş macunu ve %2’lik Riboflavin solüsyonunun yapay dentin çürüğü lezyonları üzerindeki etkinliğini göstermektir.Yöntem: 16 adet insan molar dişi kullanılarak hazırlanan dentin örnekleri 72 saat demineralizasyon solüsyonunda bekletildi ve rastgele 4 gruba ayrıldı: Grup 1: CaGP + magnezyum klorür (MgCl2) + %10 ksilitol içeren diş macunu uygulanmış yüzeyler; (R.O.C.S Hassas Onarım ve Beyazlatma DRC Group Moskova, Rusya); Grup 2: CaGP, ardından %2 Riboflavin Solüsyonu; Grup 3: %2 Riboflavin Solüsyonu, Grup 4: deiyonize su. Dentin yüzeylerinin uygulama yapılmış bölgelerinde OCT görüntülemesi yapıldı. Remineralizasyon derinliği ve remineralizasyon tabakasının kalınlığı, tüm gruplardaki örnekler için ayrı ayrı hesaplandı.Verilerin normallik dağılımının değerlendirilmesi Shapiro Wilk testi kullanılarak doğrulandı. İki bağımlı grubu karşılaştırmak için normal veriler için Paired t testi kullanıldı. (p<0,05)Bulgular: Tedavi içeren tüm gruplardaki dentin örneklerinde optik lezyon derinliğini azalmıştır. Grup 1 ve Grup 2 içeriğindeki örneklerin yüzeylerinde remineralize alan kapasitelerinin arttığı ve optik lezyon derinliklerinin genel olarak azaldığı saptanmıştır. Lezyon derinliğindeki azalma miktarı açısından fark; Grup 2’de, Grup 1, 3 ve 4\"teki farklılıklardan anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). %2 Riboflavin içeren CaGP içeren diş macunu kombinasyonu, test edilen gruplar arasında en yüksek remineralizasyon etkisini gösterdi.Sonuç: Bu sonuçlara dayanarak ve mevcut deneysel koşullar altında, Riboflavin ile CaGP kombinasyonunun, dentin remineralizasyonunu teşvik ederken dentin demineralizasyonunu inhibe ettiği ve sinerjik etki gösterdikleri sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Kalsiyum gliserofosfat, Optik Koherens Tomografi, Biyomimetik mineralizasyon, Riboflavin, Magnezyum Klorür

Investigation of the Effect of Riboflavin and Calcium Glycerophosphate Combination on Dentin Remineralization by Optical Coherence TomographyPelin Kükey1, Pınar Yılmaz Atalı1, Ezgi Altuntaş1, Cafer Türkmen1 and Betül Kargül21Department of Restorative Dentistry, Marmara University, Istanbul, Turkey2Department of Pedodontics, Marmara University, Istanbul, TurkeyObjective: Optical Coherence Tomography (OCT) is a noninvasive, high-resolution, cross-sectional imaging technique. The main aim of this study is to demonstrate the efficacy of CaGP-containing toothpaste and 2% Riboflavin solution on artificial dentin caries lesions using high-resolution (HD) spectral-domain optical coherence tomography (SD-OCT).Method: Dentin samples prepared using 16 human molars were kept in demineralization solution for 72 hours and randomly divided into 4 groups: Group 1: CaGP + magnesium chloride (MgCl2) + toothpaste-treated surfaces containing 10% xylitol; (R.O.C.S Precision Repair and Bleaching DRC Group Moscow, Russia); Group 2: CaGP followed by 2% Riboflavin Solution; Group 3: 2% Riboflavin Solution, Group 4: deionized water. OCT imaging was performed on the treated areas of the dentin surfaces. The remineralization depth and the thickness of the remineralization layer were calculated separately for the samples in all groups. The evaluation of the normality distribution of the data was confirmed using the Shapiro Wilk test. Paired t-test for normal data was used to compare two dependent groups. (p<0.05)Results: Optic lesion depth was decreased in dentin specimens in all treatment-containing groups. It was determined that the remineralized area capacities increased on the surfaces of the samples in Group 1 and Group 2, and the optic lesion depths decreased in general. The difference in the amount of decrease in the depth of the lesion; It was significantly higher in Group 2 than in Group 1, 3 and 4 (p<0.05). The toothpaste combination containing 2% Riboflavin and CaGP showed the highest remineralization effect among the tested groups.Conclusion. Based on these results and under the current experimental conditions, it was concluded that the combination of Riboflavin and CaGP inhibited dentin demineralization while promoting dentin remineralization and showed a synergistic effect.Keywords: Calcium glycerophosphate, Optical Coherence Tomography, Biomimetic mineralization, Riboflavin, Magnesium Chloride
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED)