Türkiye’deki basın işletmelerinde spor gazetelerinin yeri ve önemi - Zünbülbahçe, Deniz (My University, 2003)
BASIN İŞLETMELERİNDE SPOR GAZETELERİNİN YERİ VE ÖNEMİ Günümüzde sporun geniş kitleler açısından taşıdığı önem gittikçe artmaktadır.Sporun artan önemine paralel olarak spor gazeteleri basın işletmelerinde daha çok ön plana çıkmaktadır. Sınırlı bir piyasa olan basın piyasasında 1990'lı yılların başından itibaren spor gazetelerinin etkinliği hissedilmeye başlanmıştır. Büyük basın işletmeleri okuyucu tarafından yoğun ilgi gören spor gazeteleri yayınlamışlardır. Bu gazeteler net satış rakamlarına göre basın işletmelerinin önemli gazeteleri haline gelirken kendi basın grupları içinde büyük paylara ulaşmışlardır. Gazeteler arasında artan rekabet ve maliyetlerin çok fazla artmış olması gibi nedenlerden dolayı bazı spor gazeteleri piyasa tutunamamıştır. Satış gelirleri bakımından önemli bir yere sahip olan spor gazeteleri satış rakamlarıyla aynı oranda reklam geliri elde edememişlerdir. Piyasada % 10'luk bir pazar payına sahip olan spor gazeteleri Fanatik ve Fotomaç gazeteleri geçen zaman içinde piyasada kalıcı olabilmeyi başarmışlardır. Spor gazeteleri niteliklerini arttırabilmeyi başardıkları ölçüde daha fazla okuyucuya ulaşabilme imkanı bulacaklardır. Name and Surname : Deniz Zünbülbahçe Field : Communication Sciences Programme : Media Economics and Administration Supervisor : Professor Semra Atılgan Degree Awarded and Date : Master- July 2003 Sports News,Media Administration Advertisement Interest, Sale Interest, Media Economy

THE IMPORTANCE OF SPORT NEWS IN PRESS ESTABLISHMENTS Nowadays, Importance of sport for people have been increasing by day by. Sport news have got more important than the other news in press establishment due to the increase of important of sport. In the press sector, the activities of sport news have been noticed since 1990'. The biggest firms of press sector have begun to publish sport news which is demanded by people. These sport news have been very importantin the press sector due to amount of their circulation. At the same time they have reached big stake in their companies. A few of these news had to be closed by owners because of some reasons such as competition ana high costs.Although sport news could reach high sale interest, they couldn't reach high advertisement interest. Sport news such as Fanatik and Fotomaç which have got share of %10 in total sale have been permanence in the sector.Sport news can reach much more reader, if they can achieve to increase their qualities.
Keywords: Gazetecilik; Spor Gazeteleri