Facebook ve simülasyon evreni - Övür, Ayten (My University, 2009)
Facebook, Simülasyon ÖZET FACEBOOK VE SİMÜLASYON EVRENİ Uygarlıklar, toplumlar ve kültürler her zaman bir değişim içinde olmuşlardır. Üretim ilişkilerinin değişmesi, teknolojinin gelişmesi, kültürlerin birbirleriyle rahatça ilişkiye girebilmesi sonucunda, bu değişim daha da hızlanmıştır. Bir zamanlar ilkel komünal topluluklar halinde yaşayan insanoğlu günümüzde artık teknoloji üzerine kurulu bir dünyada sürekli birbiriyle iletişim ve etkileşim halinde yaşamaktadır. Simülasyon evreni şu anda içinde yaşadığımız çağı tanımlayan bir olgudur. Bir köken ya da bir gerçeklikten yoksun gerçeğin modeller aracılığıyla türetilmesine hipergerçek yani simülasyon denilmektedir. Simülasyon; olmayan bir şeyi var gibi göstermektir. Gerçeğin tüm göstergelerine sahip olmasına rağmen, gerçeğin kendisi olamayandır. Gerçek hayatın tüm göstergelerine sahip olmaya çalışan Facebook da, Jean Baudrillard’ın sözünü ettiği simülasyon evreninin son buluşudur. Facebook, hayatın simülasyonudur. Adeta gerçek dünya ile yarış halindedir. Gerçeğin, yerine geçme çabasındadır. Sarılmalarıyla, dürtmeleriyle, yemek sofralarıyla, hediyeleriyle, gerçek hayatta olan her şeyin bir yansıması yaratılmaya çalışılmıştır. Gerçek hayatı taklit ederek oluşturulan bir simülasyon hayattır. Tehlikesi ise her simülasyonun yaptığı gibi gerçeğinin yerine geçmesi, onu yok etmesi tehlikesidir. Gerçek hayatlarından çok, simülasyon hayatlarında- yani Facebookta- vakit geçirenler, bir gün bakacaklar ki hayatları Facebook’tan ibaret oluvermiş. Facebook, Simulation

FACEBOOK AND THE UNIVERSE OF SIMULATION Civilizations, societies and cultures have always been subject to change. Result of the technological developments, change of the production relations and the convenient relations between cultures, this change has been gaining speed. Once mankind was living as a primitive communities but now it is living in a world that communicates and influences each other which is built on tecnology. The universe of simulation is defining the age that we are living in now. Simulation or hiperreal is to create models of realities that has no origin or reality. Simulation is to show the thing existent which is not. Altought it has all indicators of reality, it could not be the reality himself. Facebook, which is trying to have all indicators of the real life, is the latest invention of the universe of simulation which talks about Jean Baudrillard. Facebook is the simulation of the real life. Almost it is in a competition with it. It does it’s best to replace the reality. It tries to create a reflaction of every single thing which has a real life with its hugs, pokes, meal tables, gifts etc... And the danger of it is to destroy or replace the real life, like all the simulations do. The people who spends too much time on their simulation life –Facebook- one day will look back and will see that their life is just composed of Facebook.
Keywords: İletişim; Simülasyon