Tevfik Rıza Yenal’ın söz ve saz isimli yazma müzik eserinin 3. kitabı olan güfteler bölümünün günümüz türkçesine çevirisi - Ateş, Atilla (My University, 2012)
fte ÖZET Tevfik Rıza Yenal’ın Söz ve Saz İsimli Yazma Müzik Eserinin 3. Kitabı Olan Güfteler Bölümünün Günümüz Türkçesine Çevirisi Güfte mecmuâları, mûsikî tarihi bakımından oldukça önemlidir. Bu mecmualar güftelerin bozulmadan zamanımıza ulaşmasını temin etmekle kalmamış ayrıca güftekârlar ve bestekârlar hakkında biyografik bilgi, edebiyat ve mûsikî tarihi bakımından kaynak teşkil etmişlerdir. Bu araştırma, İstanbul Klasik Türk Müziği Korosu ud sanatçısı Osman Nuri Özpekel’in özel arşivinde bulunan Söz ve Saz isimli yazma güfte mecmuasının bugün kullandığımız harflere çevrilmesi şeklinde uygulanmıştır. Güfte mecmuasında Abdülkâdir Merâgi’den başlayıp günümüz bestekârlarına gelinceye kadar kaydedilmiş çok sayıda eser bulunmaktadır. Araştırmada büyük çoğunluğu şarkı formunda olmak üzere 2424 eser tesbit ettik. Bu eserlerin sözlerinin bugünkü alfabe ile yazılması bu çalışmamızın temelini teşkil etmiştir.
Keywords: Dini Müzik; Güfte; Müzik