Pentanoik ve Bütanoik Asit Varlığında Kalsiyum Laktat Sulu Çözeltilerinin Metastabil Bölge Genişliğinin Yeni Yaklaşımlarla İncelenmesi - KIRAN YILDIRIM, BERÇEM; SARGUT, SİBEL (My University, 2019)
Kalsiyum laktat sulu çözeltilerinin politermal yöntem kullanılarak belirlenen metastabil bölge genişliği üzerine soğutma hızının, Pentanoikve Bütanoik asit varlığının etkisi self-consistent Nývlt-like eşitliği ve klasik üç boyutlu nükleasyon teorisine dayanan yeni bir yaklaşımkullanılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda nükleasyon kinetik parametreleri olan görünür nükleasyon mertebesi, m,ve nükleasyon sabiti, K, ve safsızlık etkinlik faktörü, aeff, tespit edilmiştir. Saf ortamda ani nükleasyon mekanizması ile nüklei oluşumu sözkonusu iken Pentanoik ve Bütanoik asit varlığında nüklei oluşum mekanizmasının değiştiği ve nükleilerin progresif nükleasyon mekanizmasıile oluştuğu ortaya konulmuştur. Katkı maddesi olarak seçilen Pentanoik ve Bütanoik asitin büyüme ünitelerinin büyüyen nükleiyeentegrasyonunu destekledikleri ve Bütanoik asitin bu entegrasyonda daha etkin olduğu tespit edilmiştir.

The influence of cooling rate and the presence of pentanoic and butanoic acids on metastable zone width (MSZW) of calcium lactate aqueous solutions determined by polythermal method was evaluated by applying the self-consistent Nývlt-like equation and the novel equation of three-dimensional (3D) nucleation theory. As a result of the evaluations, nucleation kinetic parameters; the apparent nucleation order, m and nucleation constant, K and effectiveness parameter for the impurity, aeff were determined. It has been revealed that the formation of nuclei changed in the presence of pentanoic and butanoic acids and Nuclei were formed by a progressive nucleation mechanism while the nuclei borned by instantenous nucleation mechanism. It has been revealed that while the nuclei are borned by instantenous nucleation mechanism in pure media, the mechanism of nuclei formation is changed in the presence of pentanoic and butanoic acids and nuclei are formed by a progressive nucleation mechanism. It was determined that pentanoic and butanoic acids selected as additives favoured the integration of growth units to growing nuclei and butanoic acid is more effective in this integration.
Analysis of Metastable Zone Width of Calcium Lactate Aqueous Solutions with New Approaches in the Presence of Pentanoic and Butanoic Acid
Keywords: Kimya, Uygulamalı; Kimya, Tıbbi; Kimya, Organik; Çevre Bilimleri; Matematik; Fizik, Matematik; Mühendislik, Kimya; Mühendislik, Elektrik ve Elektronik; Endüstri Mühendisliği; Mühendislik, Makine; Malzeme Bilimleri, Biyomalzemeler