Sermaye birikimi çerçevesinde Türkiye’de gayrimenkul yatırım ortaklıkları’nın analizi - Alaybeyoğlu, Altan (My University, 2019)
Finans sektörünün dünyadaki ekonomik faaliyetin önemli bir kısmını temsil ettiği günümüz ekonomisinde, finans ile eklemlenen sektörlerin başında inşaat gelmektedir. Türkiye’de 2000’li yıllardan sonra gayrimenkul sermayesinin üretim ve dolaşım süreci nezdinden işleve sahip olan bir dizi finansal kurum ve araç bu durumun Türkiye özelinde somut göstergesidir. Bu kurum araçlardan son dönemde ön plana çıkanlardan biri de Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarıdır. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları diğer araç ve kurumlardan farklı olarak büyük ölçekli inşaat projelerinin üretim süreci ile bağlantılı olduğundan inşaat sektöründe sermaye birikim sürecinde önemli roller üstelenmektedir. Bu çalışma Türkiye kapitalizminin tarihsel gelişimi ve temel dinamikleri bağlamında Türkiye inşaat sektörünün, finans sektörüyle derinleşen ilişkisinin bir temsili olarak, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının analizini konu edinmiştir.Çalışma, birçok akademik çalışmada vurgulanan finansal alanının üretim alanından özerkleştiği hipotezinin aksine; finans ile inşaat ve sanayi sektörünün ilişkisinin derinleştiği ve finans sektörü ile inşaat sektörünün GYO biçimine bürünen ilişkisinin; üretim alanında Türkiye gibi geç kapitalistleşen ekonomilerde sanayi sermayesinin özgül ihtiyaçlarının bir ürünü olduğu hipotezini GYO’lar nezdinde öne sürmektedir.

In today's economy, since the finance sector represents a significant part of the world's economic activity, construction is one of the leading sectors articulated with finance. In Turkey, a number of financial institutions and instruments, which have the function of real estate capital from the production and circulation process after the 2000s, in particular Turkey is a concrete indication of this condition.One of the most prominent of these instruments is Real Estate Investment Trusts. Real Estate Investment Trusts, unlike other instruments and institutions, are involved in the production process of large-scale construction projects and play an important role in the capital accumulation process in the construction sector.In this study, in the context of historical development and basic dynamics of capitalism in Turkey, construction sector has been subjected for the analysis of real estate investments trust as a representative of deepening relations with the financial sector.
Keywords: Capital Accumulation; Construction Sector; Finance; Financialization; Finansallaşma; Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları; Gayrimenkul yatırımı; İnşaat Sektörü; Maliye; Real estate investment; Sermaye Birikimi Real Estate Investment Companies; Turkey; Türkiye