Sosyal hizmetlerde yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları iş birliği : Kocaeli Büyükşehir Belediyesi örneği - Aytekin, Aslı (My University, 2024)
Birey, grup ve toplulukların yaşamış oldukları veyahut yaşama ihtimali olduğu sorunların çözümüne yönelik uygulanan hizmetlerin bütününü sosyal hizmet olarak ifade etmek mümkündür. Bugün Türkiye’de, sosyal hizmetlerin vatandaşlara sunumunda, merkezi yönetim, yerel yönetimler (belediyeler), sivil toplum kuruluşları ve özel sektör yer almaktadır. Halka en yakın hizmet birimi olan belediyeler ve bireylerle birebir temas halinde olan sivil toplum kuruluşları bu özellikleriyle ön plana çıkan sosyal hizmet aktörleri/ uygulayıcılarıdır. Her iki aktörün çeşitli açılardan hizmet sağlama avantajları düşünüldüğünde, birbirleri ile iş birliği gerçekleştirmeleri önemli bir nitelik taşımaktadır. Bu durumun ayrıca 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda yasal bir çerçevede ele alınmıştır. Tüm bu bilgiler ışığında, bu araştırma Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, sosyal hizmet uygulamalarında, sivil toplum kuruluşları ile iş birliklerinin mevcut durumunu sebepleri ile açıklamaktadır. Literatür araştırması ve nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat yöntemleri kullanılarak hazırlanan çalışmada, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal hizmet uygulamalarında sivil toplum kuruluşları ile olan iş birlikleri detaylarıyla açıklanmıştır.

Social services can be defined as the entirety of services applied to address issues that individuals, groups, and communities have experienced or may experience. Today, in Turkey, the provision of social services to citizens involves the central government, local governments (municipalities), civil society organizations, and the private sector. Municipalities, which are the closest service units to the public, and civil society organizations, which are in direct contact with individuals, stand out as key actors/ practitioners of social services. Considering the advantages of both actors in providing services from various perspectives, their collaboration is of significant importance. This situation is also addressed within the legal framework of Law No. 5216 on Metropolitan Municipalities and Law No. 5393 on Municipalities. In light of all this information, this research explains the current status of cooperation between Kocaeli Metropolitan Municipality and civil society organizations in social service practices along with its reasons. Through literature review and qualitative research methods utilizing semi-structured interview techniques, the study elucidates the collaborations between Kocaeli Metropolitan Municipality and civil society organizations in social service practices in detail.
Keywords: civil society; Kamu yönetimi; Kocaeli; Local government; local governments; non-governmental organizations; Public administration --Türkiye; sivil toplum; sivil toplum kuruluşları Social policy; Social services and civil society; social work; sosyal hizmet; Sosyal hizmetler ve sivil toplum; Sosyal politika; Türkiye; yerel yönetim; Yerel yönetimler