Mearic suresi ışığında insanın özellikleri ve din eğitimi - Abdulkadiroğlu, Hatice (My University, 2000)
MEÂRİC SÛRESİ IŞIĞINDA İNSANIN ÖZELLİKLERİ ve DİN EĞİTİMİ ( Ö Z E T ) İslam eğitimi, davranışların, sözlerden daha yüksek sözle konuştuğuna inandığı için, ahlâka çok önem verir. Davranışlar ahlâkın yayılmasında en büyük iletkenlik görevini yapar. Meâric Sûresi insanın ahlakî bakımdan hem duygu hem davranış olarak yükseliş ve alçalışlarından bahseden böylece din eğitimi için önem arz eden bir sûredir. Sûrede geçen insanın olumlu ve olumsuz özellikleri kişiyi kul olarak, şahıs olarak ve toplumun bir ferdi olarak sorumlu tutar. İnsan olumlu özellikler kazanarak manevî açıdan yükselişe geçerken, olumsuz özellikleri sarf ile de alçalışa meyleder. Sûrede öncelikle insanın olumsuz özellikleri sonra olumlu özellikleri zikredilir. Olumsuz özellikleri: Acelecilik, mal düşkünlüğü, hırslı olmak, kendisine bir zarar dokunduğunda feryadı basmak ve cimriliktir. Meâric Sûresi'nde geçen insanın olumsuz vasıfları bunlar iken olumlu vasıfları bunların tedâvi metotları gibidir: Sabır, namaz kılmak, maldan hak tanımak, âhirete îman, Allah'ın azabından korkmak, iffet, emânete riâyet ve sözde durmak, şahitlikte dürüstlüktür. İnsanlar nefis terbiyesi ile şahsiyette dengeye ulaşırlar. İfrat ve tefritin tam ortasında, nefsin de tam hakkını gözeterek, bütün hareketlerde denge ve itidâli koruyan, nefsinin durumunu inceleme olgunluğuna ulaşan insan, beşerî münâsebetlerde olgunluğa ve uyuma ulaşır. Böylece din eğitiminin hedeflediği ideal ve evrensel insan portresini çizer. Sûrenin din eğitimi açısından önemi bu insanın nasıl olacağını anlatmasıdır. Hem hedef ve hem de yol bellidir. Yetişkinler eğitimi için önemli bir sûredir. Hatice ABDULKADİROĞLU Features of Man According to Sura Mearic and Religion Educatıon Islamic Education praises educating ethic moral, considering that actions talk louder than words. Since behaviors effectively convey moral ethics to further points in the society. Sura Mearic, telling us all about the moral and behavioral lows & highs of man, is a unique examplary format for religious education. The Sura defines man to be responsible for his good or bad deeds as a creature of God, an individiual and a member of society. Man rises spritually with his good while descending with bad ones. The sura describes man with his good deeds after an account of his his wrong ones first. Deadly aspects to be seen in a man are listed out as; haste, lust for worldly posession, greed, passion, stinginess and crying out when anything bad happens to him / her. Patience, praying God, giving part of your posession out to the needy, believing in hearafter, fearing God's justice, chastity, keeping one's word, being rightious when witnessing are listed out just to be an exact cure to those deadly ones mentioned above. One develops his/ her character by refining sipiritualy and staying away from being extreme with his ego. One should always be in the middle in his relationships with others. One who is aware of his inner features will be more just with others, and becomes an example to what religion education aims man to be. Sura depicts all about adult education clearly. Hatice ABDULKADİROĞLU
Keywords: Ayetler ve sureler (Kuran); KUR’AN-I KERİM