İSLÂM / ARAP AHLÂKININ YAPISAL SOY KÜTÜĞÜ - Muhammed Âbid el-Câbirî Bağlamında - - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Ahlâk'ın Soy kütüğü adlı eserinde Nietzsche'nin Hıristiyanlık ve aydınlanma Avrupa'sındaki Efendi ahlâkı-köle ahlâkı karşıtlığı üzerine yaptığı değerlendirmesi gibi, Çağdaş düşünürlerden Muhammed Âbid el-Câbirî de "İslâm-Arap Geleneğinde Ahlâkî Akıl" adlı eserinde İslâm geleneğindeki ahlâk anlayışını ve ilgili yaklaşımları yapısal ve tarihsel analize tabi tutmaktadır. İslâm-Arap geleneğinin akıl yapısını, bilgi üretme ve uygulama araçlarını yapısal analiz yöntemiyle incelediği "Arap Aklının Eleştirisi" dörtlemesinin bu sonuncu halkasında yazarın ortaya koyduğu yaklaşıma göre İslâm geleneğindeki ahlâk söyleminin yapısı Fars/İran geleneğinden, Yunan felsefesinden, tasavvufî gelenekten, İslâm öncesi Arap geleneğinden ve İslâm'ın bizzat kendi temel kaynaklarından olmak üzere, beş temel kaynaktan beslenmektedir. Bu yazıda, Câbirî'nin bu eserindeki görüşleri ele alınmakta ve eserdeki ana temalar üzerinde değerlendirmeler yapılmaktadır

As Nietzsche assesses the contrasts of morality of master and morality of slave in his book, called "Genealogies of Ethics" in the Christian and Enlightenment Europe, Another contemporary thinker, Muhammad Âbid al-Jabre argues historical and structural analysis of Understanding of morality in Islamic tradition and relevant approaches, in his book called "Moral reasoning in Islam- Arab tradition". According to approach put forward by the author in the last fourth ring of "Critique of the Arab mind", which discusses the Mental structure of Islamic-Arab tradition and the production of knowledge and application tools analysed by structural method, the structure of moral discourse in Islamic tradition is fed by five sources which are; Persian/Iranian tradition, Greek philosophy, mystical tradition, Pre-Islamic Arab tradition and the main resources of Islam. In this paper, Jabre's views are discussed and assessments are carried out on the main themes of the work.
STRUCTURAL GENEALOGIES OF ISLAMIC / ARAB MORAL VALUES: IN THE CONTEXT OF MUHAMMAD ABED AL-JABRE