Project financing model in airport terminal management sector with empirical studies - Özkan, Cezmi (My University, 2010)
Son yıllarda, hava taşımacılığı hayatlarımızda tamamlayıcı bir role sahip olmuştur. Bu bağlamda, uçaklarının iniş ve kalkışlarının, aynı zamanda konaklama ve bakım faaliyeletlerinin gerçekleştirildiği, yolcuların ve kargoların karşılandığı ve tahliye işlemlerine sahne olan havaalanları, hava taşımacılığının merkezinde konumlanmıştır. Son on yıl içerisinde Türkiye’de havacılık sektörü gelişmektedir. Dünyada olduğu gibi, hava taşımacılığındaki ilerleme ve değişimler örnek olarak kısıtlayıcı şartları kaldırması, özelleştirme ve rekabetçi yapılaşma, Türkiye’deki hava taşımacılık sistemine etki etmektedir. Havaalanı işletmek veya inşa etmek gibi büyük ölçekli işler finansman için proje finansmanı yolunu yaygın olarak kullanmaktadır. Bu çalışma, belirli bir havaalanı yönetim modeli için proje finansmanı kuruluşu için hazırlanmıştır. Bu çalışmanın ana hedefi, TAV Havaalanı Holding İşletmesinin 2021 Ocak ayına kadar kiracı olduğu İstanbul Atatürk Havalimanı’nın geçmiş gerçekleşen değerleri ışığında muhtemel proje nakit akımlarını ortaya koymaktır. Bu çalışma, havaalanı trafik tahmini, gelir ve gider projeksiyonu, havaalanı ücret tarifelerini, konsorsiyum kredilerini ve havaalanı terminal yönetim sektörü özelinde olan konuları incelemektedir. Projeksiyonun sonucunda, projenin iç verim oranı hesaplanmaktadır. Ek olarak, parametreler ve proje şirketinin gelir gider tablosu arasında lineer ilişki tanımlama amacılığıyla regresyon modeli oluşturulmuştur. Lineer ilişkinin tanımlanmasının ardından, parametrelere göre, projenin iç verimlilik oranı değişikliğinin duyarlılık analizi gerçekleştirilmiştir.

During the last decades, air transportation plays an integral role in our way of life. In this context, airports which are places for landing and departure of aircraft, usually with facilities for housing and maintaining planes and for receiving and discharging passengers and cargo, are located in the center of air transportation. Airport businesses are improving in Turkey for last decades. As it have done worldwide, advancement and changes in the air transportation such as deregulation, privatization and competitive structure, have an influence over air transportation system in Turkey. For large scale type of businesses like building up or operating airport, project finance way of financing is commonly used. This study is prepared to establish a project finance model for a typical airport management. The main aim of the study is to bring out possible cash flows of the project in consideration of the past realized values of Istanbul Atatürk Airport where TAV Airports Holding Corporation is leaseholder until January 2021. This paper examines airport traffic forecasting, revenue and cost projection, airport charges regulation, syndicated credits and other cases which are special to airport management sector. With the help of the projection, internal rate of return for the project is calculated. In addition, a regression model is created in order to define a linear relationship between parameters and profit and loss statement of the Project Company. After the definition of linear relationship, internal rate of return change of the project sensitive to the parameters accordingly.
Keywords: Finans; Hava Taşımacılığı; Muhasebe