KİTLESEL OLAYLARLA İLGİLİ HABERLERİN SOSYAL MEDYAYA YANSIMALARI ÜZERİNE BİR ANALİZ - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bireyin gündelik haya nın ayrılmaz parçası haline gelen Sosyal Medya, haber mecrası üzerinde de etkili olmaktadır. Bu durum ile şim alanına yeni açılımlar ge rdiği gibi haber alışkanlıklarını da değiş rmektedir. Öte yandan, Sosyal Medyada paylaşılan haberlerin doğruluğuna ve gerçeği yansı ğına dair tar şmalar mevcu ur. Yapılan literatür incelemesine göre, haber kaynağı ve haber içeriği bağlamında Sosyal Medyada haber paylaşımının yıllara göre nasıl bir değişim içinde olduğuna dair karşılaş rmalı analizine rastlanılmamış r. Çalışmada, haber kaynağı ve içeriğinin Sosyal Medyadaki haber paylaşımı üzerinde nasıl bir etkisi olduğu zaman değişkeni üzerinden ele alınmaktadır. Araş rmamızın amacı, iki farklı yılda ka lımcıların haber paylaşımı ve haber içeriği bağlamında Sosyal Medyadaki haber paylaşımı alışkanlıklarının nasıl bir değişim gösterdiğini karşılaş rmalı olarak ortaya koymak r. Bu yönüyle çalışma diğer benzer Sosyal Medya çalışmalardan ayrılmaktadır. Yapılan araş rmada nicel araş rma yöntemleri kullanılmış r. 2012 ve 2013 yıllarında, toplam 2348 üniversiteli ka lımcıyla küme örneklemesi metodu kullanılarak yüz yüze anket yapılmış r. Veriler niceliksel olarak, ista s ksel analizlere tabii tutulmuştur. Araş rma kapsamında, 2012 yılında öğrenciler sadece 'haber kaynağı' faktörüne önem verirken, 2013 yılında yapılan anket çalışmasında görülmüştür ki, 'haber kaynağı'nın yanında 'haber paylaşımı' da önemli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bulgu, insanların kitlesel olayları Sosyal Medyada takip ederken paylaşımlarını da ar rdığını göstermektedir.

Social Media, which has become an integral part of the everyday life of individuals, is also infl uen al on the news media. This development not only introduces new expansions to the Ş eld of communica on but also changes the news habits. Furthermore, there are discussions about the accuracy of the news shared on Social Media and its refl ec on of reality. There is no compara ve analysis of how news sharing on Social Media underwent change by year in the context of how news was delivered. How Social Media aff ects news source over me is addressed in this research. The aim of the research is to compara vely reveal how par cipants' habits of news sharing on Social Media changed in the context of news sharing and news content in two diff erent years. By this aspect, the study is dis nguished from other similar Social Media studies. Quan ta ve research methods were applied in the research performed. Face-to-face surveys were made with a total of 2,348 university students in 2012 and 2013 by using the method of cluster sampling. The data was quan ta vely subjected to sta s cal analyses. Within the scope of the research, the students only a ached importance to the factor of 'news source' in 2012, whereas in the survey carried out in 2013, it was seen that 'news sharing' also turned out to be a signiŞ cant factor besides the 'news source'. This Ş nding demonstrates that people also increase the things they share while following mass events on Social Media.
AN ANALYSIS OF THE REFLECTIONS OF NEWS ABOUT SOCIAL INCIDENTS ON SOCIAL MEDIA
Keywords: İletişim; Film, Radyo, Televizyon; Sosyal Çalışma; Sosyoloji