Çevrimiçi öğrenme ortamında bilgi işlemsel düşünme becerileriyle bütünleştirilen hücre bölünmeleri konusunun ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerilerine, yaratıcılıklarına ve akademik başarılarına etkisinin incelenmesi - Koruk, Selen Şener (My University, 2021)
İnternetin hayatımıza entegre olması bilgiye kolayca erişebilmeyi sağlamış ve bu durum bilgiye sahip olmaktan ziyade bilgiyi üretmeyi, kullanmayı ve değiştirmeyi yani bilgiyi işleyebilmeyi daha önemli hale getirmiştir. Böylece bilgi işlemsel düşünme becerisi 21.yüzyıl düşünme becerilerine dahil edilmiş, öğretimi birçok kurum ve kuruluş tarafından araştırılan, eğitim alanında gitgide popüler bir hale gelen düşünme becerisi haline gelmiştir. Bu düşünme becerisi günümüzde popüler olmasına rağmen eskiden beri bilim insanlarının kullandığı bir beceridir. Örneğin Galileo, Güneş merkezli evren görüşünü araştırırken gezegenler arası mesafe, hız, zaman gibi ilişkileri kurup tablo haline getirmiştir. Darwin doğada bulunan türleri akrabalık derecesine bakarak, tek bir evrim ağacına indirgerken bilgi işlemsel düşünmenin alt becerisi olan soyutlamayı ve ayrıştırmayı kullanmıştır ve bu sayede karmaşık ve büyük olan canlı türlerini neredeyse formülleştirmiştir. Bilim insanlarının bilgi işlemsel düşünme becerisinden yararlanması, bu düşünme becerisini ayrıca özel kılmaktadır ve araştırmanın önemini oluşturmaktadır. Yapılan çalışmanın amacı; bilgi işlemsel düşünme becerilerinin hücre bölünmeleri konu bağlamıyla bütünleştirildiği ders tasarımının oluşturulması ve bu ders tasarımının ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerilerine, yaratıcılıklarına ve başarı düzeylerine etkisinin belirlenmesidir. Araştırma deney ve kontrol gruplu yarı deneysel desen olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak Bilgisayarca Düşünme Becerileri Ölçeği, Torrance Yaratıcı Düşünme Testi ve araştırmacı tarafından geliştirilen Hücre v v Bölünmeleri Başarı Testi, Yarı Yapılandırılmış Görüşme ve Yaratıcı Düşünme Sorusu kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ders tasarımı literatürde bilgi işlemsel düşünmeyi ders tasarımı ile bütünleştirmek için önerilen ders tasarım adımlarına bilgi işlemsel düşünme becerisi uygulamalarından veri uygulamaları basamağı eklenerek geliştirilmiştir. Nicel ölçme araçları uygulamadan 2 hafta önce ve sonra olacak şekilde 21 kişilik deney ve 18 kişilik kontrol grubuna uygulanmıştır. Nicel veriler analiz edildiğinde deney ve kontrol grubu arasındaki farka bakıldığında yapılan uygulamanın başarıya ayrıca bir katkı sağlamadığı fakat bilgi işlemsel düşünme becerisini ve yaratıcılığı anlamlı oranda geliştirdiği belirlenmiştir. Uygulama sonrası deney grubundan ders katılım durumuna göre belirlenen 8 öğrenciyle yapılan görüşmeler MAXQDA kullanılarak analiz edilmiştir ve öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerileri ile sürdürülen ders tasarımını eğlenceli bulduğu, bu becerileri diğer derslere ve günlük hayata entegre edebildiği sonucu çıkarılmıştır. Yine uygulama öncesi ve sonrası uygulanan yaratıcı düşünme sorusu ile elde edilen verilerin esneklik, akıcılık ve yanal düşünme bağlamında betimsel analizi yapılarak öğrencilerin yaratıcı düşünme alt becerilerinde ve yanal düşünme becerilerinde gelişme olduğu belirlenmiştir.

Integration of the Internet into our daily lives has provided us with the opportunity to access information easily. This has made information production, using information and changing it; that is processing information, more important than possessing it. In this way, the skill of computational thinking has been included in 21st-century thinking skills and become a skill that is searched how to be taught by many institutions and organizations and gradually popular in the education field. This thinking skill has been popular these days; however, it has been used by scientists since antiquity. For instance, Galileo related interplanetary distance, speed, and time while he was searching the view of the heliocentric universe and tabulated them. While Darwin was degrading the species in nature into only one evolutionary tree by studying the line of descent, he used abstraction and decomposition, which are sub-skills of computational thinking. By this means, he almost formulized the complicated and great species. Scientists’ use of computational thinking skills makes this thinking skill further important and this means the importance of the study. The aim of the study is to design a lesson that is the computational thinking skills are integrated into cell division subject and to determine the effect of this lesson design on 7 graders’ computational thinking skills, creativity, and level of success. The research was planned with experimental and control groups and operated as a quasi-experimental design. As data collecting tools, Computational Thinking Skill Scale, Torrance Creative Thinking Test, Cell Divisions Success Test, developed by the researcher, Semi-structured Interview, and Creative Thinking Question were used. The lesson design used in the research was developed by adding the data application phase, one of the computational thinking skill applications, to the phases of lesson design suggested to integrate computational thinking skills into lesson vii vii design. Quantitative measurement tools were applied 2 weeks before and after the application to 21 individuals-experimental-group and 18 individuals-control-group. When the quantitative data were analyzed and the difference between the control and the experimental group was studied, it was determined that the application did not contribute further but improved computational thinking skills and creativity meaningfully. After the application, the interviews with 8 students, chosen according to attendance to lesson were analyzed by using the MAXQDA program and it was concluded that the students found the lesson design, taught with computational thinking skills enjoyable and they can integrate this skill to the other lessons and their daily life. By analyzing the data obtained with the creative thinking question, asked before and after the application in the context of flexibility, fluency, and lateral thinking, development was determined in students’ sub-skills of creative thinking and lateral thinking skills.
Examination the effect of cell divisions subject integrated with computational thinking skills in an online learning environment on 7th grade students’ computational thinking skills, creativities and achievements
Keywords: algorithm design; algoritma; Bilgi işlemsel düşünme becerisi; cell division; creativity; Education; Eğitim; fen eğitimi; hücre bölünmeleri Computational thinking skills; science education; tasarımı; yaratıcılık