Çocuk düşürtme ve düşürme suçları açısından ceninin ceza hukuku kapsamında korunması - Öztürk, Buse (My University, 2024)
Ceninin hukuki ve ahlaki statüsünün ne olduğuna ilişkin fikir birliğinin bulunmaması, tarihsel süreçte farklı disiplinler arasında tartışma konusu edilmiştir. Ceninin statüsü hakkında süregelen bu tartışmalar, cenin sıfatına ne zaman erişildiği, bu sıfatın kazanılması halinde ceninin korunması gereken hukuki bir statüsünün bulunup bulunmadığı, ceninin yaşama hakkının süjesi olup olamayacağı tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. Ceninin, özellikle yaşam hakkı ile vücut bütünlüğünün korunması haklarının korunması gerektiği düşünülse de ceninin yaşama hakkına sahip olup olmadığına ilişkin tartışmalar halen devam etmektedir. Bu çalışmamız ile ceninin hukuki ve ahlaki statüsü hakkındaki görüş ayrılıklarının sebep olduğu sorunlar ele alınarak ceninin; Türk Ceza Hukuku kapsamında değerlendirilmesi ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Kişilere Karşı Suçlar başlığı altında 99. Maddesi ile düzenlenen Çocuk Düşürtme ve yine aynı kanunun 100. Maddesi ile düzenlenen Çocuk Düşürme Suçu ile bazı suçların nitelikli halleri kapsamında korunması ele alınmıştır. Çalışmamız kapsamında ele alınan suçlar, ceza hukuku açısından geçerli olan suç sistematiği takip edilerek incelenmiştir.

The lack of consensus on what the legal and moral status of fetus are has been a subject of debate among different disciplines in historical processes. These ongoing discussions about fetal practices also bring about discussions about when fetus is named as fetus, whether there are legal procedures to protect the fetus if this name is acquired, and whether the fetus is the subject of the right to life. Although it has been considered necessary to protect the fetus, especially its right to life and bodily integrity, debates still continue about whether the fetus has the right to life. In this study, the problems caused by the differences of opinion about the legal and moral status of the fetus are discussed; Its evaluation within the field of Turkish Criminal Law and the protection of some crimes in their qualified forms, such as Miscarriage, regulated by Article 99 of the Turkish Penal Code No. 5237 under the title of Crimes Against Persons, and the Crime of Miscarriage, regulated by Article 100 of the same law, are discussed. The examination and evaluation of the crimes within the field of our subject was carried out by following the crime systematic valid in terms of criminal law.
Keywords: Abortion; Cenin; Ceninin Statüsü; Criminal Law Protection Provided for the Unborn; Çocuk Düşürme; Çocuk Düşürtme; Düşük; Fetus; Fetüs; Gebeliğin Sona Erdirilmesi; Kürtaj; Law and legislation; Status of the Unborn; Termination of the Pregnancy; Turkey; Türkiye; Unborn; Yasa ve yasama