Metaforların kognitif içeriklerinin felsefe ve şiir dili açısından incelenmesi -Farabi, İbn Sina ve İbn Rüşd örnekleri- - Gemuhluoğlu, Zeynep (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2008)
Metaforlar}.D kognitif bir içeriğe sahip olup olmadıktan sorusu, esasında modern bir problemdir ve özellikle yirminci yüzyılın son yarısında felsefenin alanına dahil olmuştur. Bu soru, temelde felsefenin dilinin ve netliğinin; retorik, din ve şiir diliyle olan ilişkileri bağlamında sorgulanarak yeniden tanımlanmasıyla alakalıdır. Felsefenin kendini retorik ve şiirden ayırması ve zaman zaman da bunlarla çatışmaya girmesi, sonraki dönemlerde dinin, kullandığı dil itibariyle retorik ve şiirin yerini almasıyla yeni bir boyut kazanmıştır. Zira retorik ve şiir dilinin en önemli ortak unsuru olan metaforlar, aynı zamanda din dilinin de temelinde yer alırlar. Bu çalışma, İslam felsefesinin üç etkili siması olan Farabi, İbn Sina ve İbn Rüşd'de metaforların nasıl bir yapıda olduklarını araştırırken, kognitif içeriklerini de şiir, retorik ve felsefe dilleri açısından incelemeyi amaçlamaktadır.
Keywords: Metafor, mecaz, istiiare, tesbih, kognitif, poetika, retorik, Farabi, İbn Sina, İbn Rüşd, şiir dili, felsefe dili, din dili