Finansal okuryazarlık ve forex piyasası - Ünal, Pınar (My University, 2018)
Finansal okuryazarlık; ekonomik, politik ve teknolojik gelişmeler ile her bireyde ve toplumun genelinde aranan bir özellik haline gelmiştir. Finansal okuryazarlık kavramı faiz, borç, tasarruf, yatırım, risk gibi temel finans bilgisine sahip olmak ve bu bilgiyi kendi finansal yönetiminde kullanabilme yeteneğine sahip olmaktır. Bireylere finansal okuryazarlık bilgisi ve yeteneği, kamu veya özel kuruluşlar tarafından verilen finansal eğitimler ile sağlanmaktadır. Bu çalışmada bireysel Forex yatırımcılarının finansal okuryazarlık düzeyi incelenmiştir. Forex piyasası sahip olduğu kaldıraçlı işlem, 5/ 24 işlem yapabilme ve yüksek işlem hacmi gibi özellikleri sebebiyle yüksek risk barındıran bir piyasadır. Bu sebeple Forex yatırımcısı bu riske en az düzeyde maruz kalmak, zararını minimuma indirmek, rasyonel bir yatırımcı olabilmek için hem temel finansal kavramlara hem de Forex piyasasına hâkim olmalı ve bunları işlem yaptığı piyasada kullanabilmelidir. Yani finansal okuryazar bir yatırımcı olmalıdır. Yapılan anket çalışmasıyla, bireysel Forex yatırımcısının finansal okuryazarlık düzeyi ile Forex piyasası hakkındaki bilgi düzeyleri ölçülmüş ve aralarındaki ilişki araştırılmıştır. Analiz sonucunda finansal okuryazarlık düzeyi ile Forex piyasası bilinirliliği arasında zayıf, pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Finansal okuryazarlık düzeyinin, Forex piyasası bilinirliliği üzerinde arttırıcı bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.

Financial literacy has become a sought feature in every individual and society as a result of economic, political and technological developments. The concept of financial literacy is to have basic finance knowledge such as interest, debt, saving, investment, risk and to have the ability to use this knowledge in its own financial management. Financial literacy knowledge and ability is provided with financial training provided by public or private organizations to individuals. In this study, the financial literacy level of individual Forex investors is examined. The Forex market is a high-risk market because of its leverage, its ability to operate 5/ 24 and its high transaction volume. For this reason, Forex trader should be bale to use both the basic financial concepts and the Forex market and be able to use them in the market he trades in order to minimize the risk, to minimize the damage, to become a rational investor. In other words, it must be a financial literate investor. In the questionnaire survey, the financial literacy level of the individual Forex investor and the level of knowledge about the Forex market were measured and the relationship between them was investigated. As a result of the analysis, it is seen that there is a meaningful correlation between the level of financial literacy and the recognition of Forex market, weak and positive. It was concluded that the level of financial literacy was an enhancing influence on Forex market Awareness
Keywords: Çalışma ve öğretim; Döviz piyasası; Finance; Finance, Personal; Financial Education; Financial literacy; Finans; Finans, Kişisel; Finansal Eğitim; Finansal okuryazarlık; Foreign exchange market; Forex Market; Forex Piyasası Financial Literacy; Investments; Management; Study and teaching; Yatırımlar; Yönetim