Tıbbi cihazlarda ürün tasarım süreci - Dirilen, Erdi Görkem (My University, 2023)
Arzulanana erişmek için durmaksızın gelişim gösterme çabası içerisindeyiz. Aradığımız tercihlerimize ulaşmak için etrafımızdaki her şeyi yeniden kurgulayarak ilerlediğimiz bu süreçte tasarım yaklaşımı etrafımızı algılarımıza indirgeyerek keşfimizde ufuk açmakta. Ulaştığımız noktada ihtiyaçlarımızın karşılanması için geliştirdiğimiz birçok disiplin bir araya gelerek çözümü tasarlamaktadır. Bu çalışma kapsamında bir endüstri ürünleri tasarımcısının tasarım disiplini yaklaşımı ile tıbbi cihaz tasarım sürecine etkileri bir oral beslenme aparatı tasarımı örneği ile incelendi. Çalışmanın ilk bölümünde insanların karşılaştıkları durumlara çözümler tasarlar iken takip ettikleri tasarım süreçlerinin zaman içerisindeki gelişimi ve tıbbi cihazlar ile tasarım sürecinin etkileşimi incelendi. Devamında ile Türkiye’de tıbbi cihaz tasarımına yapılan yatırımın yönü ve ülkenin bu alanda edinmeyi hedeflediği konu ifade eden ölçütlerine yer verildi. Karmaşık bir problem olan tıbbi cihaz tasarımı sürecinde en önemli faktör tasarlanan cihazın taşıdığı risk unsurlarıdır. Kurgulanan cihazda ön görülemeyen bir risk, bir kişinin hayatına mal olabilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde; risklerin kontrollü bir metot ile belirlenmesi, ölçülmesi ve engellenmesine yönelik oluşturulmuş tıbbi cihazla regülasyonları ve tasarım sürecine etkileri incelendi. Karmaşık problemler doğası gereği taşıdıkları tüm riskleri su yüzünde göstermemektedir. Endüstri ürünleri tasarımcısının edinmiş olduğu bilgi birikim ve regülasyonların gereklilikleri doğrultusunda tıbbi cihaz tasarımında etkin rol aldığı kullanıcı tanımının yapılması, insan faktörü ve risk yönetimi süreçleri incelendi. Çalışmanın sonunda yatan çocuk hastalara yönelik oral besleme aparatı tasarımı üzerinden tıbbi cihazların tasarım süreci ve endüstri ürünleri tasarımcısının tıbbi cihaz tasarımı sürecine katlıları incelendi.

We are in a constant effort to improve in order to reach the desired. In this process, in which we progress by reconstructing everything around us in order to reach the preferences we seek, the design approach opens a horizon in our discovery by reducing our surroundings to our perceptions. At the point we reach, many disciplines that we have developed to meet our needs come together to design the solution. Within the scope of this study, the effects of an industrial product designer's design discipline approach on the medical device design process were examined with the example of an oral nutrition apparatus design. In the first part of the study, the development of the design processes that people follow while designing solutions to the situations they encounter and the interaction of the design process with medical devices were examined. Subsequently, the direction of the investment in medical device design in Turkey and the criteria expressing the subject that the country aims to acquire in this field were included. The most important factor in the medical device design process, which is a complex problem, is the risk factors carried by the designed device. An unforeseen risk in the designed device may cost a person's life. In the second part of the study, medical device regulations established for the identification, measurement and prevention of risks with a controlled method and their effects on the design process were examined. Complex problems by their very nature do not reveal all the risks they carry. The user definition, human factor and risk management processes, in which the industrial product designer plays an active role in the design of medical devices in line with the knowledge acquired and the requirements of the regulations, were examined. At the end of the study, the design process of medical devices and the contributions of industrial product designers to the medical device design process were examined through the design of oral feeding apparatus for inpatient pediatric patients.
Keywords: Clinical Innovation; Design; Disiplinler arası çalışma; Human factor; Interdisciplinary work; İnsan faktörü; Klinik İnovasyon Design; Kullanıcı Katılımlı Tasarım; Medical device; Medical instruments and apparatus industry; Medical supplies industry; New products; Risk management; Risk yönetimi; Tasarım; Tıbbi alet ve cihaz endüstrisi; Tıbbi cihaz; Tıbbi malzeme endüstrisi; User Participated Design; Yeni ürünler