Telekomünikasyon sektörüne yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının etkileri: Türkiye örneği - Elipek, Nalan (My University, 2009)
Telekomünikasyon Sektörü, Yabancı Yatırımlar ÖZET TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜNE YAPILAN DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARININ ETKİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Globalleşme süreci ile birlikte telekomünikasyon sektörü çok çeşitli ihtiyaçlara cevap vermesi ve her geçen gün kendini yenileyen bir yapıya sahip olması açısından sermaye akışını çeken önemli sektörler arasında yer almaktadır. Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, telekomünikasyon sektörün gelişmesine önemli katkıda bulunmakta birlikte kendine yeni bir yapı kazandıran sektörün sürekli yatırımı çeken bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Yapılan yatırımların sektörün gelişimine katkıda bulunurken aynı zamanda ekonomiye de canlılık kazandırdığı gözlemlenebilmektedir. Bu çalışmada, telekomünikasyon sektörünün dünyada ve Türkiye’deki hızlı gelişim süreci incelenmiştir. Dünyada hangi aşamalardan geçtiği, yapılan yatırımların sektöre olan etkisinin neler olduğu sorularına cevap aranmıştır. Ayrıca telekomünikasyon sektörüne yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının, doğrudan yapılan kaynak yatırımları arasında ne boyutta bir etkisinin olduğunu anlamak için ülkemizde ve dünyada bu alanda yapılan yatırımlara tezde yer verilmiştir. Telekomünikasyon sektöründe yapılan altyapı yatırımlarının birçok yoldan ekonomik büyümeye sebep olduğu görüldüğü için tüm dünyada telekomünikasyon sektörüne ilgi artmıştır. Dünyadaki globalleşme eğilimine paralel olarak, telekomünikasyon sektörüne yapılan yatırımların arttığı görülmektedir. Özelleştirme sonrasında hizmet çeşitliliğinin ve hizmet kalitesinin arttığı görülmektedir. Telecommunications Sector, Foreign Investments

THE EFFECTS OF THE DIRECT FOREIGN INVESTMENTS TO THE TELECOMMUNICATION SECTOR :TURKEY CASE STUDY Along with the globalization period, telecommunication sector has become one of the most important sector that attracts capital interest since it can address various needs and can renew itself every other day. The sector continuously attracts direct foreign investments which helps the telecommunication sector to improve itself. These investments not only contribute to the development of the sector, but also create a boom in the economy. In this thesis, rapid development of telecommunication sector in both Turkey and the world is analyzed. İn this thesis ,we tried to look for an answer to the questions as phases of these developments in the world , and the contribution of these investments to the sector.In order to understand the influence of the direct foreign investments to the telecommunication sector within the direct capital investment amount, the investments in both Turkey and the world are mentioned . In parallel with the globalization tendency in the world, it is observed that the investments to the telecommunication sector have been increased. It is also observed that service variety and quality have been increases after privatization.
Keywords: Ekonomi_Türkiye; Telekomünikasyon; Yabancı Sermaye Yatırımları_Türkiye; Yabancı Yatırımlar