Sağlıklı yetişkin bireylerde aralıklı oruç diyetinin sağlıklı bir şekilde ağırlık kaybına etkisinin değerlendirilmesi - Tuzgöl, Gamze Tuğçe (My University, 2018)
Amaç: Bireylerin beslenme durumları ve alışkanlıkları sağlık durumlarını etkilemektedir. Son günlerde giderek popüler olan aralıklı oruç diyetinde vücudu gün içinde uzun süreli açlık ile karşı karşıya bırakarak yağ yakılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada çok sayıda fayda sağladığı düşünülen aralıklı oruç diyetinin bireyin vucut dokularında meydana getirdiği değişiklikler açısından zayıflama diyeti ile bir karşılaştırılması yapılmaktadır.Gereç ve Yöntem: Bu araştırma İstanbul ilinde 2017 yılının mart ile haziran ayları arasında %46,3’ü kadın, %53,7’si erkek bireyden oluşan, yaşları 18-45 arasında değişen 54 gönüllü katılımcı ile yapılan bir müdahale çalışmasıdır. Katılımcılar zayıflama diyeti uygulanan ve aralıklı oruç diyeti uygulanan iki gruba ayrılmıştır. Çalışmanın başlangıcında ve 3. Haftada kişilerin biyokimyasal değerleri ölçülmüş, Biyoelektrik İmpedans Analizi ölçümleri ve kaliper ölçüm sonuçları değerlendirilmiştir. Katılımcıların besin tüketim kayıtları besin atlası kullanılarak, Beslenme Bilgi Sistemi (BeBis) erlendirilmiştir.Bulgular ve Sonuçlar: Uygulanan aralıklı oruç diyeti ile zayıflama diyeti karşılaştırıldığında, aralıklı oruç diyetinin haftalar boyunca daha fazla kilo ve yağ kaybı ile sonuçlandığı, kolesterol seviyelerini düzenlediği ve tüm besin değerlerini (karbonhidrat, protein ve yağ) olumlu etkilediği saptanmıştır.

Objective: Individual nutritional status and habits affect health status. The intermittent fasting diet, which is increasingly popular in these days, aims to burn fat by confronting the body with hunger. This thesis study makes a comparison with the classical weight loss diet in terms of the beneficial changes in body tissues which is thought that the intermittent fasting diet provides,Material and Methods: This study was conducted with 54 volunteer importers of Marmara University Başıbüyük Campus in Istanbul between March and June of 2017 with 46.3% female and 53.7% male individuals aged 18-45 years as an experimental study. Participants were divided into two groups, which applied a classical weight loss diet and applied an intermittent fasting diet. At the beginning of the study and at week 3, the biochemical values of the subjects were measured, bioelectric impedance analysis measurements and caliper measurement results were evaluated. Participants' food consumption records were assessed using the nutrition information system (BeBis) program.Results and conclusion: The intermittent fasting diet applied results in more weight and fat loss over weeks, regulates cholesterol levels and affects all nutritional values (carbohydrate, protein and fat) positively. According to gender distributions, it is understood that men have achieved more weight loss than females, and fat and muscle mass changes are more frequent.
Keywords: Aralıklı Oruç Diyeti; Beslenme; Beslenme Araştırmaları; Classic Weight Loss Diet; Diet; Diet, Reducing; Diyet; Diyet, Zayıflama; Health; Intermittent Fasting Diet; Nutrition; Nutrition Surveys; Sağlık; Zayıflama Diyeti